BiH
2.2k

Muslimani u regiji i svijetu obilježavaju dan rođenja poslanika Muhammeda a.s.

Anadolija
Prigodnim vjerskim programima, mevludima, predavanjima, paljenjem džamijskih kandilja te učenjem odlomaka iz Kur'ana, muslimani regije i širom svijeta večeras su započeli obilježavanje dana rođenja Božijeg poslanika Muhammeda a. s..

Muslimani u Srbiji su u beogradskoj Bajrakli džamiji učenjem mevluda obilježili ovaj dan, a muftija beogradski Muhamed Jusufspahić tom prilikom je podsjetio prisutne vjernike kako je poslanik Muhammed došao s porukom koja glasi da su svi ljudi slobodni ukoliko služe Bogu.

"Došao je da nam obznani to da se sa Gospodom Bogom, sa Allahom treba vezivati, da je tu naš spas i naša sloboda, da je tu naše izbavljanje, odnosno naše oslobođenje. S tom porukom da se što prije u samome Bogu oslobodimo, želim vam mubarek mevludske dane i da nam Allah da da ovi naši kandilji, ove naše svjetiljke, u ovom našem Beogradu još dugo, dugo, onoliko koliko traje ovaj svijet svijetle", poručio je muftija Jusufspahić. 

U beogradskoj Bajrakli džamiji će pored večerašnje manifestacija i sutra biti održana centralna mevludska svečanost što je ujedno i centralni događaj manifestacije "Selam, ya Resulallah“, kojom muslimani obilježavaju mjesec rođenja poslanika Muhammeda.

Učenje odlomaka iz Kur'ana te prigodna predavanja večeras je upriličena i u skopskoj Hadži Balaba džamiji u Makedoniji. 

Centralna manifestacija povodom dana rođenja poslanika Muhammeda a.s. biće održana i sutra u glavnom gradu BiH, Sarajevu, manifestacijom koja će biti održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Vjerovjesnik Muhammed, a.s.  rođen je 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, te se stoga ovaj, za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, svečano obilježava brojnim manifestacijama u džamijama širom svijeta. Muslimani se na ovaj način prisjećaju poslanikovog života i njegove vjerovjesničke misije.

Kada je riječ o mjesecu rebi-ul-evvelu, on je treći mjesec u hidžretskom kalendaru, a 12. dan tog mjeseca značajan je za muslimane jer asocira na rođenje posljednjeg Božijeg vjerovjesnika Muhammeda, a. s. Međutim, 12. rebi-ul-evvel je značajan i stoga što je Muhammed, a. s., stigao u Medinu, time okončavši hidžru, preseljenje iz Mekke. Njegova smrt se, isto tako, desila upravo tog dana. To je datum značajan za cjelokupnu svjetsku povijest. Vjerovjesnikovo, a.s., rođenje, zatim njegova preseljenje (hidžra) iz Mekke u Medinu i njegovo preseljenje na budući svijet (ahiret) obilježili su nova poglavlja u svjetskoj, a posebno u povijesti islama.

Muhammed, a.s., je rođen u ponedjeljak, u zoru, 20. aprila 571. godine po gregorijanskom kalandaru, što odgovara 12. rebi-ul-evvelu islamskog kalendara. Abdullah, otac Muhammeda, a.s., umro je dok je on još bio u utrobi majke Amine, koja je preminula kada je on napunio šest godina. Prve četiri godine Muhammed, a.s., provodi u plemenu Benu Sa'd, kod dojilje Halime, koja je ujedno njegova druga majka, majka po mlijeku. Nakon Aminine smrti, brigu o njemu preuzima djed Abdu-l-Mutalib, koji nakon dvije godine umire, da bi ga preuzeo njegov amidža Ebu Talib, kod kojeg živi sve do ženidbe.