|

Mostarska Medresa obilježila mjesec rođenja Muhammeda a.s.

Mostarska Medresa obilježila mjesec rođenja Muhammeda a.s.
3
Klix.ba
30.12.2014. u 18:42
0
komentara
3

dijeljenja
1/7 Foto: Klix.ba
2/7 Foto: Klix.ba
3/7 Foto: Klix.ba
4/7 Foto: Klix.ba
5/7 Foto: Klix.ba
6/7 Foto: Klix.ba
7/7 Foto: Klix.ba
Karađoz-begova medresa Mostar priredila je svečani program povodom obilježavanja mjeseca rebiu-l-evvela u kojemu je rođen Poslanik Muhammed a.s..
Po prvi put održan je program koji su zajedno izveli učenici Karađoz-begove medrese i osnovnih škola Grada Mostara, a koji je realizovan pod rukovodstvom profesorica Karađoz-begove medrese Harise Ćukle i Lejle Mušić, te vjeroučitelja osnovnih škola.

Svečanosti su prisustvovali prof. Suljo ef. Cikotić, glavni imam Medžlisa IZ Mostar, predstavnici Pedagoškog zavoda Mostar, profesori, odgajatelji i učenici Karađoz-begove medrese, vjeroučitelji, učenici osnovnih škola, te njihovi roditelji.

Sadržajem cjelokupnog programa izvođači su podsjetili na misiju i djelo Muhammeda, a.s., koji je kao milost svim svjetovima došao i pozvao ljude i narode vjerovanju u jednog Boga.

U toku svečanosti prisutnima se obratio prof. hfz. Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese, istakavši: "Ove godine smo odlučili napraviti jednu ovakvu manifestaciju kao znak zajedničkog sjećanja, ali i življenja u skladu sa sunnetom i putem kojim je hodio Muhammed, s.a.v.s. Svakako, ne smijemo se na Muhammeda, a.s., ugledati samo 12-og rebiu-l-evvela, nego on mora biti naš miljenik, naš uzor u našem svakodnevnom životu.Tim stopama krenula je i mladost koja je izvela svečani program u Karađoz-begovoj medresi, jer je shvatila da jedini ispravan uzor mogu imati upravo u Muhammedu, a.s.“, poručio je profesor Tulek.

"Jako je važno da naša omladina upozna Poslanika Muhammeda, a.s., kroz čitanje njegove biografije i upravo ove godine Rijaset IZ u BiH će staviti akcenat, prilikom takmičenja iz vjeronauke, na životopis Muhammeda, a.s. A to je prilika, kroz predmet vjeronauka, da naša omladina u osnovnim i srednjim školama pobliže upozna Poslanika, a.s. i, svakako, više ga i slijedi", kazao je profesor Aid Tulek.

Recitale o Poslaniku, a.s., o njegovim osobinama, njegovoj misiji i porukama koje je ostavio svojim sljedbenicima, te ilahije i kaside izvodili su učenici Osnovne škole "Mujaga Komadina", Osnovne škole "Gnojnice", Osnovne škole "Drežnica", Osnovne škole "Blagaj", VI osnovne škole, Osnovne škole "Bijelo Polje", Osnovne škole "Zalik" i Karađoz-begove medrese, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u Hercegovini.

Učesnicima programa je Karađoz-begova medresa, kao njihov domaćin, uručila posebne poklone, koji će im biti lijepa uspomena na ugodno i korisno druženje i svečanost koja će u godinama koje dolaze prerasti u tradicionalni sadržaj kao oblik saradnje osnovnih škola našeg grada i Karađoz-begove medrese.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.