{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova 1436. hidžretska godina obilježena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

A
25.10.2014. u 13:37
219
50
Nova 1436. hidžretska godina obilježena u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu
219
Muslimani širom svijeta obilježavaju Novu 1436. hidžretsku godinu. Centralna svečanost održana je u Sarajevu.
Ovom prilikom upriličen je prigodan program u organizaciji Islamske zajednice u BiH, tokom kojeg je nastupio hor Gazi Husrev-begove medrese. U programu je uživao veliki broj vjernika koji su do posljednjeg mjesta ispunili džamiju i njen harem.

Prigodan Vazi-nasihat kazivao je Rešid ef. Bilalić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi. Kako je kazao, hidžra je pokazala da se islam ne ograničava prostorom, kao što se ne ograničava ni vremenom.

"Danas je 1. muharrem, prvi dan Nove 1436. hidžretske godine. Ovaj dan, mi muslimani ovdje u našoj BiH i muslimani cijelog svijeta obilježavamo kao dan početka nove godine, a ujedno i kao dan sjećanja na jedan od najveličanstvenijih i najznačajnijih događaja iz života i životnog puta Poslanika Muhameda i puta onih koji su sa njim krenuli na put", poručio je Bilalić.

Bilalić je kazivao o životnom putu Poslanika Muhameda, kao i njegovim ashabima.

Poručio je da je hidžra stalna seoba, trajni događaj, napuštanje svega onoga što ne valja, aktivan čin. Prema njegovim riječima, poruka hidžre, kretanja naprijed, napuštanja starog jeste ono što je Poslanik Muhamed kazao na svojoj prvi hutbi kada je došao u Medinu.

"U prvoj hutbi Poslanik Muhamed nije se podsjećao na prijašnje događaje, nije kazivao šta mu se sve dogodilo", pojasnio je Bilalić.

Sinoć su, uz prigodan program, predavanjima te učenjem dova i ilahija muslimani dočekali Novu 1436. hidžretsku godinu u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu.

Nova 1436. hidžretska godina nastupa prvim danom muharrema, koji je ove godine nastupio sinoć, poslije akšam-namaza.

Arapska riječ “hidžra” znači iseljenje Poslanika Muhammeda i njegovih sljedbenika iz Mekke i prelazak u Medinu 622. godine. Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. Zbog toga se datum hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: