BiH
1

Muslimani u BiH dočekali Novu 1435. hidžretsku godinu

Anadolija/Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Sarajevo (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Večeras su, uz prigodan program, predavanja, te učenjem dova i ilahija, muslimani dočekali Novu 1435. hidžretsku godinu u Kuvajtskoj džamiji u Sarajevu.

Hor Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo učio je ilahije, a džamija je bila ispunjena vjernicima, koji su sjedili čak i u hodnicima i na stepenicama džamije. Nakon svečanog obilježavanja, vjernici svih uzrasta okupili su se u haremu džamije, kako bi prisustvovali vatrometu, koji je upriličen povodom Nove hidžretske godine.

Obilježavanje Nove hidžretske godine u BiH čuva svoju tradicionalnu dimenziju, kroz organizaciju brojnih svečanosti i akademija.

Hidžretska Nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, što se dogodilo 622. godine po gregorijanskom kalendaru.

Centralna svečanost za Zenicu održana je u džamiji Ensar nakon klanjanja jacija-namaza. U razgovoru za Klix.ba imam Čaršijske džamije u Zenici Enes ef. Beganović istakao je da je hidžretska godina za muslimane bitna iz više aspekata, ali da su najznačajniji formiranje jake zajednice i mjesto džamije u životima muslimana.

"Muslimani se na ovaj dan prisjećaju najveličanstvenijeg događaja u cjelokupnoj historiji muslimana, a to je preseljenje Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu. Najbitnije je da se podsjetimo stvari koje je poslanik Muhammed a.s. učinio kada je prešao iz Mekke u Medinu. Neke od njih su izgradnja džamije, koja za sve muslimane treba da predstavlja centralni prostor, ne samo u ovom vidljivom svijetu nego i u tom duhovnom da zaista bude džamija ta koja će okupljati muslimane i trasirati njihov put ka sreći i budućem svijetu. Bitno je i formiranje jake zajednice, kao što je poslanik Muhammed a.s. uradio bratimljenjem stanovnika Mekke i Medine, te time ojačao čitavu zajednicu koja je opstala mnogo godina", izjavio je Beganović.

On je još dodao da je hidžretsku godinu najbolje proslaviti razmišljajući o onome što se uradilo u protekloj godini, te da se planira nova godina.

"Kao što čovjek rad inventuru krajem godine i danas treba da uradi inventuru svog života i razmisli kakav je njegov život bio u protekloj godini. Treba da razmislimo šta se uradilo u proteklih godinu dana, šta nije, koliko smo dobri bili ili nismo, te da planiramo kako i na koji način da poboljšamo svoju vjeru u ovoj novoj godini", zaključio je Beganović.