BiH
8

Nastupila Nova 1435. hidžretska godina

Piše: N. J.
Današnjim zalaskom sunca i nastupanjem akšama počela je Nova 1435. hidžretska godina. Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije akšam-namazom.

Centralna svečanost u BiH će biti održana u Kuvajtskoj džamiji na Čengić Vili nakon jacija-namaza, a bit će upriličen i vatromet na platou ispred džamije.

Prvi muharrem, kada počinje hidžretska godina, računa se od Hidžre - preseljenja poslanika Muhammeda i prvih muslimana iz Mekke u Medinu 622. godine i taj događaj je bio i ostao trajno nadahnuće u životu svakog muslimana u muslimanke.

U povodu Nove 1435. hidžretske godine reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović između ostalog je rekao da svaki pojedinac i zajednica imaju svoju ličnu hidžru na način da napuste put griješenja i razvrata, da naprave seobu od grijeha i zla prema dobru i dobročinstvu, te da budu bolji i plodotvorniji u godini u koju ulaze od godine koju ispraćaju, shodno riječima Muhammeda a. s.: "Muhadžir je onaj koji napusti ono što je Allah zabranio".

Hidžretska godina traje oko 354 dana, a sastoji se od 12 mjeseci. Jedanaest dana je kraća nego u sunčevom kalendaru. To čini da se datum Hidžretske nove godine razlikuje svake godine.

Hidžretski kalendar je službeni kalendar u mnogim islamskim zemljama, a posebno u Saudijskoj Arabiji. Druge islamske zemlje koriste gregorijanski kalendar za civilne svrhe i okrenuti su hidžretskom kalendaru samo za vjerske potrebe.

Hidžretska nova godina je državni praznik u zemljama kao što su: Bangladeš, Komori, Džibuti, Egipat, Indonezija, Irak, Iran, Jordan, Kuvajt, Libanon, Libija, Malezija, Maldivi, Mauritanija, Maroko, Senegal, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen.

Ekipa portala Klix.ba svim muslimanima u BiH i svijetu čestita Novu 1435. hidžretsku godinu.