BiH
749

Muškarac u invalidskim kolicima najavio svakodnevni protest ispred Općine Novi Grad

Klix.ba
Nermin Kožo iz Sarajeva je osoba s invaliditetom, a u invalidskim je kolicima od svoje treće godine, nakon saobraćajne nesreće u kojoj ga je udario automobil.

Od ponedjeljka, 5. oktobra, Kožo planira protestovati ispred Općine Novi Grad Sarajevo kako bi skrenuo pažnju na težak položaj osoba s invaliditetom i nedostatak sluha nadležnih organa za probleme s kojima se ove osobe susreću.

Kožo navodi kako je njegov najveći problem prilaz kući u kojoj živi, ispred koje ima više od 40 stepenica, zbog čega mu je otežan izlazak iz kuće i ulazak u kuću.

"Uvijek moram nekog moliti da me spusti niz stepenice, a isto tako i da me vrati kući uz stepenice. Htio sam popričati s načelnikom, da vidim da li Općina na čijem području živim svoj čitav život može pomoći u nalaženju rješenja za moj problem. Većina osoba s invaliditetom od svojih opština je dobila ili stan, auto, ili u najmanju ruku lift ako žive u zgradi, a ja nikad i ništa nisam dobio, ni tražio", navodi Kožo.

Roditelji su mu osigurali kuću i auto kako bi bio što pokretniji, no, za rješavanje problema prilaza kući potrebna su mu veća novčana sredstva.

Ističe kako načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić već sedam mjeseci ne želi da ga primi na razgovor kako bi razgovarali o njegovom problemu i načinu na koji mu Općina može pomoći.

"Još u februaru 2015. godine sam se uredno najavio za razgovor s načelnikom Efendićem i dali su mi papir kao dokaz da sam predao zahtjev za razgovor, te mi je rečeno da ću biti obaviješten o tome kada će me načelnik Semir Efendić primiti. No, to se do danas nije desilo", navodi Kožo i dodaje kako je to razlog zbog kojeg je odlučio od 5. oktobra ove godine svakog dana u terminu od 10:00 do 14:00 sati protestovati ispred Opštine Novi Grad, sve dok ga načelnik Semir Efendić ne primi i dok ne pokuša riješiti njegov problem.

"Protestovat ću sam i nadam se da neću imati problema s vlastima i policijom grada Sarajeva. Tako će biti sve dok se moji zahtjevi ne ispune, tj. dok me načelnik Efendić ne primi na razgovor na kojem ćemo pokušati riješiti problem pristupa kući u kojoj živim", kaže Kožo.