BiH
1

Najveći problem osoba sa invaliditetom je nezaposlenost

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Samo 10 posto osoba sa invaliditetom u Republici Srpskoj radno je nesposobno, dok ostali mogu dati određeni doprinos, rekao je predsjednik Koordinacionog odbora invalidnih organizacija RS Zoran Dobraš.

Dobraš je novinarima u Banjoj Luci prije početka okruglog stola o temi "Problemi i eventualna rješenja lica sa invaliditetom u Banjoj Luci" rekao da se nadležni sjete lica sa invaliditetom samo prilikom obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana invalida, a da bi njihovim problemima trebalo da se bave cijele godine da bi se napravili pomaci u poboljšanju njihovog položaja.

"Ne postoji tačna evidencija o broju lica sa invaliditetom u RS, ali prema našim podacima ima ih oko 70.000, od čega je najveći broj nezaposlen. Problem je što se malo radi na profesionalnoj rehabilitaciji, a bez nje nema ni zapošljavanja", naglasio je Dobraš.

Dobraš napominje da su, osim nezaposlenosti i teške ekonomske situacije, prisutni i problemi u vezi sa parkiranjem i ortopedskim pomagalima.

Izvršni direktor Udruženja distrofičara Banja Luka Radovan Ristić ocijenio je da je Pravilnik o ortopedskim pomagalima loš za sva lica sa invaliditetom.

"U RS niko ne vrši popravku elektromotornih kolica i sličnih pomagala, a kolica koja se dobijaju na 12 godina ujedno su najnekvalitetnija i najjeftinija", dodao je Ristić.

Predstavnik Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Banja Luka Zoran Tadić rekao je da grad postiže dobre rezultate i maksimalno se trudi da olakša život licima sa invaliditetom.

"U toku su izmjene pravilnika koji se odnosi na lica sa invaliditetom, a koje bi trebalo da riješe slabosti prevoznika ovih lica", dodao je Tadić.

Prema njegovim riječima, radi se i na uklanjanju arhitektonskih barijera u gradu, ali je potrebno i da se građani osvijeste i više vode računa o licima sa invaliditetom.