BiH
32

Musić: U GRAS-u ima oko 700 radnika koji mogu otići u penziju

FENA
Predsjednik Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Sarajevo i bivši premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić kazao je danas novinarima da bi se u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću "Gradski saobraćaj - GRAS" prvo trebalo riješiti pitanje viška radnika.

Prema njegovim riječima, u tom preduzeću ima oko 700 radnika koji bi mogli otići u penziju ili biti uz otpremnine i po zakonu razriješeni dužnosti.

Ističe ipak da ne podržava ovakav vid borbe za radnička prava budući da Zakon o štrajku jasno nalaže da u komunalnim preduzećima u funkciji mora biti određeni broj usluga tog komunalnog preduzeća, a u slučaju GRAS-a nije trebalo potpuno zaustaviti saobraćaj.

Podsjeća da je Vlada KS-a dok je on obavljao dužnost premijera bila na dobrom putu da probleme u GRAS-u riješi od pitanja viška radnika, redovne uplate plaća, osiguranja rezervnih dijelova za vozila pa na kraju i do uvođenja konkurencije u javni gradski prijevoz.

Musić kaže i da sadašnja situacija jasno govori o tome da aktuelna Vlada KS-a okupljena oko Stranke demokratske akcije (SDA) nije spremna da se uhvati ukoštac s tim problemima, a jedino rješenje je potpuni reinžinjering ove firme.

Gradski javni saobraćaj od jutros nije u funkciji, a radnici su se okupili u krugu preduzeća, dok je Vlada KS-a, vlasnik ovog preduzeća, zakazala sjednicu za 14 sati na kojoj će iznijeti svoje stavove o trenutnoj situaciji u GRAS-u.