BiH
44

Mušić: Koalicija u FBiH nije ugrožena, HDZ se ljuti zbog Zakona o igrama na sreću

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su danas na zahtjev HDZ-a BiH odgođeni planirani nastavci sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i to zbog neslaganja u načinu donošenja zakona, postavlja se pitanje o budućnosti koalicije u FBiH. Ipak, predsjedavajući tog Doma Edin Mušić za Klix.ba je kazao da koalicija nije u krizi.

"Koalicija nije ugrožena, a radi se o nesporazumima. Naime, lično smatram da razlozi nezadovoljstva koje HDZ BiH ističe i zbog kojih traži odgađanje sjednica do daljnjeg nisu pravi", ističe Mušić.

Pod izgovorom da su poslanici HDZ-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH nekoliko puta preglasani, u toj stranci su odlučili da se preispita rad koalicionih partnera i način usvajanja zakona.

"HDZ-u je problem bio Zakon o organskoj proizvodnji koji smo mi usvojili na Predstavničkom domu na prošloj sjednici, a 40 dana ranije isti taj Zakon je predložen i usvojen u Domu naroda Parlamenta FBiH na prijedlog članice predsjedništva HDZ-a Lidije Bradare. Kako može biti da je taj Zakon u jednom domu problem, a u drugom nije. S druge strane HDZ-u na Kolegiju nije bio sporan ni predloženi Zakon o šumama, jer su se sve primjedbe mogle uložiti na javnoj raspravi. Suštinski problem je Zakon o igrama na sreću i stanje koje su nametnuli vlasnici kladionica", smatra Mušić.

On dodaje da su poslanici HDZ-a odbili i nastavak 12. redovne sjednice, iako za nju već postoji utvrđen dnevni red, ali da parlamentarna većina nije ugrožena.

S druge strane Udruženje branitelja-boraca FBiH nezadovoljno time što Predstavnički dom Parlamenta FBiH na dnevni red nije uvrstio prijedlog rezolucije kojom bi regulisali svoje zahtjeve, najavljuju blokade graničnih prijelaza.

"Mi smo primili prijedlog njihove rezolucije, međutim o tome smo tražili mišljenje Ministarstva za pitanja boraca FBiH, Ministarstva finansija, Ministarstva rada i drugih kojih se ovo pitanje tiče, ali nismo dobili sve odgovore, tako da prijedlog te rezolucije nije uvrštena na dnevni red za narednu sjednicu, a bez čega ovu rezoluciju ne možemo usvojiti", zaključio je Mušić.

U narednom periodu slijedi određena pauza u radu Parlamenta FBiH, ali kako je Mušić kazao za Klix.ba postoji mogućnost održavanja određenih sjednica u augustu.