{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


HDZ BiH traži da se preispita način i funkcionisanje koalicije s SDA i SBB-om u FBiH

25.7.2016. u 17:54
11
98
HDZ BiH traži da se preispita način i funkcionisanje koalicije s SDA i SBB-om u FBiH
11
HDZ BiH traži da se preispita način i funkcionisanje koalicije s SDA i SBB-om u FBiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što su zastupnici iz HDZ BiH-HNS-a tražili odgađanje sjednica Parlamenta FBiH zbog preglasavanja, šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Jozo Bagarić kazao je za Klix.ba kako su SDA i SBB već nekoliko puta preglasali hrvatske zastupnike koji više takvo ponašanje koaliconih partnera neće trpiti.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bagarić je rekao da HDZ BiH još uvijek nije dobio nikakav odgovor koalicionih partnera na zahtjev za odgađanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a koji su uputili Klubovi zastupnika HDZ BiH-HNS-a nakon što su ih u više navrata preglasali zatsupnici iz reda SDA i SBB-a.

"Mi smo unutar Kluba imali sastanak, imamo ga i danas, a za sutra je zakazana i koordinacija prije same sjednice. Od koalicionih partnera nismo dobili nikakvu informaciju. Uobičajeno je bilo da se zakaže i sjednica kolegija prije sjednice, a ja još nisam dobio poziv tako da ni u tom kontekstu nema nikakvog glasa", kazao je Bagarić.

Na pitanje na kojim tačkama su to zastupnici SDA i SBB-a preglasali HDZ BiH, Bagarić je odgovorio da ove dvije stranke nisu ispoštovale zaključke koji su dogovoreni.

"To je da se sa dnevnog reda skine Nacrt zakona o šumama FBiH i Prijedlog zakona o organskoj i poljoprivrednoj proizvodnji. To smo dogovorili na kolegija, a onda to nije povučeno. Kada se glasalo o tome hoće li se te tačke povući kako smo tražili ili neće onda su kolege glasale suprotno stavovima i dogovoru kolegija", rekao je Bagarić.

Dodao je i da je nakon toga uslijedio Zakon o igrama na sreću tako da se koalicija praktično razjedinila.

"Te neprincipijelnosti su maksimalno isplivale na površinu i desilo se da na jednoj strani praktično imamo zastupnike HDZ-a BiH-HNS-a i na drugoj strani sve ostale zastupnike. U jednom trenutku glasanje je bilo 66 naprema 12", kazao je Bagarić.

On je istakao da su zastupnici HDZ-a BiH-HNS-a vidjeli na Zakonu o igrama na sreću kako njihovi argumenti nisu uvaženi i da njihove ruke u Parlamentu FBiH ništa ne odlučuju.

"Ipak, imali smo dogovor da ta dva druga zakona koja su nama iznimno bitna budu skinuti sa dnevnog reda, ali je došlo upravo do preglasavanja. U jednom trenutku to je izgledalo kao podjela po nacionalnoj osnovi odnosno svebošnjačka koalicija naspram zastupnika HDZ-a BiH", ističe on.

Bagarić je kazao kako su zastupnica HDZ-a BiH-HNS-a i ranije neke stvari "gutali kao cijenu mira u kući i opstanka koalicije".

"Nije nam bilo jednostavno progutati da jedan amandman kada su u pitanju branitelji, a koji je popravljao zakon i bio više tehničke nego suštinske prirode jednostavno nije usvojen. Poslije toga smo imali priliku vidjeti još nekoliko situacija u kojima nije prolazilo ono što smo mi tražili", rekao je Bagarić.

Šef Kluba zastupnika HDZ-a BiH boji se da su parlamentarci iz HDZ-a BiH na nivou FBiH istrošili sve mogućnosti i da su sada na potezu stranačka rukovodstva koja moraju preuzeti odgovornost.

"To je preispitati način i funkcionisanje koalicije, donijeti jasne stavove i dati nam jasne instrukcije", istakao je.

S obzirom na specifičnost političke situacije u FBiH Bagarića smo pitali da li u ovom trenutku uopće postoji parlamentarna većina i koalicija u FBiH.

"To ću moći odgovoriti poslije kolegija, a možda čak i poslije sjednice jer na njoj će se vidjeti. Ako to ponovo bude ono što je bilo na prekinutoj, odnosno nedovršenoj 12. redovnoj sjednici bojim se da ulazimo u parlamentarnu krizu. To bi mogao biti pokazatelj nove parlamentarne većine. Mi stvarno to ne želimo, ali oko iznimnih pitanja mi više nismo spremni da pravimo ustupke", kazao je Bagarić.

On je istakao da sve što HDZ BiH traži u Parlamentu FBiH nema prolaza i da to treba javno i otvoreno reći.

"Masa neprincipijelnosti, ružnih stvari i to nije način funkcionisanja koalicije. Mi smo bili zagovornici i da se napravi jedna stanka na kojoj će se samo koalicioni partneri sresti i kazati jesmo li mi koalicioni partneri ili nismo? Hoćemo li za neke projekte ili zakone tražiti dovoljan broj ruku ili ćemo se odgovorno ponašati kao parlamentarna većina", zaključio je Bagarić.

Podsjećamo, Klub zastupnika HDZ-HNS-a tražio je odgodu održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su stava kako nisu ispunjeni uslovi za nastavak prekinute 10. i 12. redovne sjednice, kao ni uslovi za održavanje 13. sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: