Sastanak radne grupe
0

Musić: Kanton Sarajevo želi učestvovati u dešavanjima u EU

FENA
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Fikret Musić (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Sastanak Radne grupe za zapadni Balkan Komiteta regija Evropske unije održava se danas u Sarajevu.

Na konferenciji za novinare upriličenoj prije sastanka, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić rekao je da se nada da će današnja sesija Komiteta regija rezultirati iskorakom i Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama.

"Prisustvo KS-a u Komitetu regija i naš Ured u Briselu koji postoji sedam godina dovoljno govore koliko smo zainteresirani da ovaj kanton učestvuje u dešavanjima u EU, posebno onim koja su značajna s aspekta našeg budućeg članstva u Uniji", istakao je Musić.

Predsjedavajući Radne grupe za zapadni Balkan i predstavnik pokrajine Salzburg u Komitetu regija Evropske unije Franz Schausberger naveo je da su na dnevnom redu današnjeg sastanka najnovija dešavanja u BiH - procesi pristupanja EU, uloga nižih nivoa vlasti u BiH te zaštita i razvoj kulturnog naslijeđa.

"Na susretima s lokalnim liderima stalno slušamo kako upravo unutrašnja struktura BiH ne dozvoljava saradnju između različitih nivoa vlasti, ali da bi ta saradnja bila moguća neophodno je da vlast na svim nivoima funkcionira.

Jučer smo shvatili da onaj ko razumije ovako komlikovanu strukturu vlasti u Bosni i Hercegovini, može razumjeti strukture vlasti svih zemalja u Evropi", kazao je Schausberger.

Predsjednica Komiteta regija Evropske unije i vijećnica u regiji Piemonte Mercedes Bresso objasnila je da je ovaj komitet skup lokalnih i regionalnih vlasti zemalja članica EU čija misija je da predstavnike istih nivoa vlasti u zemljama kandidatima upute u donošenje i provedbu određenih pravnih akata u Evropskoj uniji.

"Nakon razgovora s predstavnicima državne vlasti mislimo da je vrijeme da se napravi iskorak i da se učešće Bosne i Hercegovine u ovom komitetu ozvaniči tako što će početi s radom jedna zajednička konsultativna komisija", dodala je Bresso.

Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za proširenje Stefano Sannino istakao je treba ohrabrivati sve nivoe vlasti u BiH da uspostavljaju kontakte i partnerstva s predstavnicima istih nivoa vlasti u zemljama EU jer takve mreže predstavljaju veliki potencijal.

Podsjetio je na prošlogodišnju poruku predsjednika Evropske komisije Jose Manuela Barrosa da Bosna i Hercegovina u razgovorima s Evropskom unijom mora imati jedan glas te da je na bh. liderima da se dogovore na koji način će to biti postignuto.

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini, ambasador Peter Sorensen izrazio je nadu da će sutrašnji sastanak šest bh. političkih lidera donijeti napredak u pitanjima vezanim za evropske integracije Bosne i Hercegovine.

"To je ono što građani ove zemlje žele da vide, a zemlje EU su spremne da pruže pomoć Bosni i Hercegovini onog trenutka kad napredak postane očit", potcrtao je Sorensen.

Radna grupa za zapadni Balkan (koja obuhvaća Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Srbiju i Crnu Goru) priprema teren za proširenje Evropske unije razmjenom iskustava i promocijom političkog dijaloga izmežu lokalnih i regionalnih vlasti u EU i njihovih partnera iz zemalja zapadnog Balkana.