{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elezović: BiH će dobiti posebnu komisiju u komitetu regiona EU

F
19.6.2012. u 15:18
4
0
Elezović: BiH će dobiti posebnu komisiju u komitetu regiona EU
4
Elezović: BiH će dobiti posebnu komisiju u komitetu regiona EU
Predstavništvo Kantona Sarajevo u Briselu prezentira institucije i potencijale Kantona Sarajevo u pravom svjetlu, izjavio je danas u Briselu predstavnik KS-a u gradu sjedištu institucija EU Dino Elezović.
U razgovoru s grupom bh. novinara Elezović je naglasio da je kao rezultat nedavnog uspješno organiziranog sastanka Komiteta regiona u Sarajevu, kao i stalnih uspješnih aktivnosti Predstavništva KS-a u Briselu, ponuđeno da se u okviru Komiteta regiona EU formira posebna komisija za BiH, što inače imaju samo zemlje kandidati za čclanstvo u EU.

Štaviše, ta komisija izdvojila bi se iz trenutne Komisije za zapadni Balkan Komiteta regiona, a u njoj ne bi bili samo politički predstavnici Komiteta, već bi polovina članova bila iz lokalnih i regionalnih zajednica u BiH.

Elezović dalje navodi da Kanton Sarajevo, kao jedan od 340 evropskih regiona koje imaju predstavništvo u Briselu, ima velike šanse za dobijanje projekata finansiranih iz pretpristupnih fondova u oblastima energetike, zaštite okoliša i kulture. Kada je u pitanju kultura, posebna šansa je u proglašenju Sarajeva Evropskim kulturnim mostom 2014. godine.

Jedna od aktivnosti koju Predstavništvo KS-a planira u narednom periodu je organizacija u oktobru, u okviru Otvorenih dana evropskih regija i gradova, političke diskusije "Šanse i prepreke za regije i lokalne zajednice prilikom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju", na koju će biti pozvani predstavnici zemalja regiona i partnera (Italija i Austrija).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: