BiH
76

Mural mira uljepšao izgled škole "28. juni" u Istočnom Sarajevu

Piše: M. N.
Na zgradi Srednje stručne škole "28. juni" u Istočnom Sarajevu urađen je veliki mural zbog kojeg je okolina i zgrada dobila vedrinu i ljepšu energiju. Riječ o projektu "Mural mira", koji organizira Američka ambasada u Bosni i Hercegovini zajedno sa nekoliko organizacija, a koji za cilj ima simbolično obilježavanje i proslavu 20 godina mira u našoj zemlji.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Mural je uradio umjetnik Caleb Neelon koji je do sada imao priliku slikati u različitim dijelovima svijeta, a prvi mural uradio je na zgradi Veterinarskog fakulteta u Sarajevu. S Neelonom slikaju i studenti.

Projekat Ambasade SAD-a u BiH trajat će do 30. aprila, a sljedeća lokacija je Mostar gdje će umjetnik slikati na zgradi Đačkog doma.

"Radovi gostujućeg umjetnika Caleba Neelona mogu se vidjeti u galerijama i muzejima kao i na zidovima objekata u desetak zemalja širom svijeta. Neelon je saradnik urednika Juxtapoz magazina te autor ili suradnik na više desetaka knjiga, među kojima je značajna 2011 HarperCollins izdanje "The History of American Graffiti" koju je napisao zajedno sa Rogerom Gastmanom, kao i 2014 AMMO retrospektiva Ed Emberly, koju je napisao zajedno sa Todd Oldhamom", saopćeno je iz Ambasade.

Caleb Neelon je iz Cambridgea u Massachusettsu, a grafite crta otkako je imao 14 godina. Danas, nakon 25 godina rada u ovoj oblasti umjetnosti, kaže kako uživa u tome da kombinuje ljubav prema umjetnosti i putovanjima.

"Ulična umjetnost je poput dobre hrane - nema veze kojoj kulturi pripadate, uvijek je lijepo vidjeti nešto lijepo i šareno u javnosti, to naše živote čini boljima", kazao je ranije ovaj umjetnik za Klix.ba.