Zanimljivosti
69

Caleb Neelon oslikao "Mural mira" u Mostaru

FENA
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Svjetski poznati umjetnik grafita, muralist Caleb Neelon predstavio je danas u Mostaru svoj rad "Mural mira", oslikan na pročelju zgrade bivšeg Đačkog doma.

Oslikavanje murala dio je kampanje koju u povodu obilježavanja 20. godišnjice mira u BiH realizira Veleposlanstvo SAD-a u BiH pod motom "Zajedno postižemo više".

Neelon je kazao kako je sretan što je predstavio svoj rad u Mostaru, što je imao priliku družiti se s mladim umjetnicima koji su zajedno s njim oslikavali te kako je slikanje u javnom prostoru nešto zaista posebno.

  • Poruka projekta je mir, no ljudi u javnosti vide sve na različite načine i slobodni su gledati na mural kako žele - kazao je Neelon u izjavi novinarima.

Prije Mostara ovaj umjetnik murale je oslikao na zgradama Veterinarskog fakulteta u Sarajevu te Srednjoškolskog centra u Istočnom Sarajevu.

U izradi murala sudjelovali su i mladi umjetnici s akademija Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta "Džemal Bijedić" i Sveučilišta u Mostaru, kao i volonteri iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Mostara, Širokog Brijega, Doboja i Jelaha.

Radovi Caleba Neelona mogu se vidjeti u galerijama i muzejima te na zidovima objekata u desetak zemalja svijeta.