BiH
1.6k

MUP RS više od sedam sati pretresao prostorije Klix.ba zbog slučaja "Dva papka"

Piše: Redakcija
Novinarstvo nije zločin! (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa MUP-om KS jutros su upali u redakciju portala Klix.ba kako bi izuzeli sve stvari za koje smatraju da će im pomoći u istrazi u aferi prisluškivanja premijerke tog bh. entiteta Željke Cvijanović.

Pripadnici MUP-a RS u saradnji sa MUP-om KS, a po nalogu Općinskog suda u Sarajevu i Specijalnog tužilaštva RS upali su u redakciju portala Klix.ba nešto iza osam sati i od novinara te urednika tražili da ustanu sa svojih stolica i odu u drugu prostoriju.

Predvođeni Sinišom Kostreševićem, policajci su donijeli sudski nalog koji potpisuje sudija za prethodni postupak Igor Todorović, sudija Općinskog suda u Sarajevu.

Od trenutka kada su upali u prostorije portala Klix.ba zabranjeno nam je da objavljujemo bilo kakav sadržaj, da bi nakon nekoliko sati dozvolili odlazak svim uposlenicima iz redakcijskih prostorija, osim novinarki Editi Gorinjac, direktorima Dariju i Mariju Šimiću, te glavnom i odgovornom uredniku Jasminu Hadžiahmetoviću.

Uposlenicima portala Klix.ba nije bilo dozvoljeno da koriste telefone i da komuniciraju sa osobama izvan redakcije. Tek nakon nekoliko sati, novinarima portala Klix.ba koji nisu u tom trenutku bili u redakciji, dozvoljeno je da objavljuju vijesti na našem portalu, ali smo upozoreni da ne objavljujemo ništa što se tiče pretresa koji je trajao više od sedam sati.

Osim dokumentacije za koju smatraju da će im pomoći u istrazi, izuzeti su hard diskovi svih računara u redakciji, privatni mobiteli, USB stikovi, CD-ovi, laptopi i ostali kancelarijski materijal.

Kako je od ranije poznato, Klix.ba je objavio snimak u kojem Cvijanović govori o kupovini zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a radi formiranja parlamentarne većine u tom zakonodavnom tijelu.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim kolegama koji cijeli dan čekaju ispred naše redakcije, svim našim čitateljima, novinarskim udruženjima i svim redakcijama koje su nas podržale u pravu na objektivno i nepristrasno izvještavanje.

#NovinarstvoNijeZločin