|

MUP RS nastavio pozivati na saslušanje aktiviste Inicijative Glasaću za Srebrenicu

MUP RS nastavio pozivati na saslušanje aktiviste Inicijative Glasaću za Srebrenicu
0
Piše: E. G.
3.12.2012. u 10:40
0
komentara
0

dijeljenja
MUP RS nastavio pozivati na saslušanje aktiviste Inicijative Glasaću za Srebrenicu Aktivisti inicijative "Glasaću za Srebrenicu"
Po nalogu Okružnog tužilaštva Bijeljina jutros je saslušan još jedan aktivista Građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu Almir Salihović. On je inače predsjednik Asocijacije studenata Srebrenice, jednog od udruženja unutar Inicijative.
Podsjetimo, prije nekoliko dana je saslušano još nekoliko aktivista, među kojima i koordinator Inicijative Glasaću za Srebrenicu Emir Suljagić, koji je prošle sedmice podnio krivičnu prijavu i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.

Salihović, koji je jutros saslušan, za Klix.ba je kazao kako mu je policija postavljala ista pitanja kao i Emiru Suljagiću i Zekerijahu Hadžiću prošle sedmice.

"Ne postoji pravni osnov za ovakva saslušanja aktivista. Ne postoji krivična istraga jer nije počinjeno krivično djelo. Uostalom, kampanja Glasaću za Srebrenicu bila je veoma transparentna. Sve što smo radili i što ćemo raditi je u skladu sa Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine. Lično, ovo shvatam kao nastavak pritiska entitetskih institucija na građane nesrpske nacionalnosti u Srebrenici", kazao je Salihović.

On smatra da ovakvi nasrtaji na osnovna ljudska i građanska prava povratnika u Republici Srpskoj pokazuju ustaljenu praksu entitetskih vlasti i
institucija usmjerenu ka sprečavanju povratka.

"Povratnici i oni koji se planiraju vratiti u mjesta odakle su protjerani moraju uživati jednaka prava, a ne biti predmet svakodnevnog pritiska entitetskih institucija, prije svega policije. Taj pritisak je pogotovo naglašen na primjeru nesrba koji se bave javnim i društveno korisnim poslovima", kazao je Salihović za Klix.ba.

Neka od pitanja koja su postavljana aktivistima Inicijative Glasaću za Srebrenicu su: Da li će GI Glasaću za Srebrenicu nastaviti rad i da li ćete u budućnosti formirati neko novo udruženje.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.