{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mašić: Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je radila transparentno

F
27.11.2012. u 10:07
24
25
Mašić: Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je radila transparentno
24
Mašić: Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je radila transparentno
Damir Mašić (Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba)
Sve to što radi MUP Republike Srpske i Okružno tužilaštvo je zaista sramotno i poniženje je svakom normalnom čovjeku jer je Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” vođena javno i transparentno te nije bilo potrebe za bilo kakvom istragom, kazao je za Agenciju FENA član Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Damir Mašić.
Ovako je Mašić komentirao činjenicu da je Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića u ponedjeljak pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu".

"Da je ta kampanja vođena mimo javnosti tada bih donekle mogao shvatiti istražni postupak, ali ovakvi postupci su u najmanju ruku degutantni", pojasnio je Mašić.

Njegov je stav da ovakva situacija pokazuje kolike su rupe u pravosudnom sistemu, ali i kada su u pitanju organi gonjenja i policijski organi.

Podsjetio je da su Vlada Federacije BiH i SDP u potpunosti podržali aktivnosti ove inicijative i stali iza nje te je za njih pitanje izbora u Srebrenici završeno, a novi načelnik Srebrenice je Ćamil Duraković koji je između ostalih stranaka imao podršku i SDP-a.

Emir Suljagić je objasnio Feni da se radi o otvorenom napadu na ljudska prava i slobode nesrba u Republici Srpskoj, bez presedana, ali je i dodao da mu je drago da se sve dešava kada u BiH boravi evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva Štefan Füle.

Najavio je i da će protiv Kerovića Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" podnijeti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja budući da su pitanja postavljena Suljagiću između ostalih bila: Ko je inicirao uspostavu GI "Glasaću za Srebrenicu"?, Koja je njegova uloga u Inicijativi?, Da li je i od koga bio plaćen i koje je određivao visinu nadoknade?...

"Moj odgovor na svako od ovih pitanja je bio da, s obzirom na to da svako pitanje zadire u domen ustavnog načela slobode organizovanja, ne želim da odgovorim ukoliko ne postoji krivično djelo kojem sam svjedok", istaknuo je Suljagić.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala je hiljade ljudi da se prijave u ovom gradu i glasaju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: