|

Suljagića u tužilaštvu ispitivali o inicijativi Glasaću za Srebrenicu

Suljagića u tužilaštvu ispitivali o inicijativi Glasaću za Srebrenicu
147
F
FENA
26.11.2012. u 11:10
7
komentara
147

dijeljenja
Suljagića u tužilaštvu ispitivali o inicijativi Glasaću za Srebrenicu Emir Suljagić
Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića jutros je pozvalo Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu".
"Ovo je otvoreni napad na ljudska prava i slobode nesrba u Republici Srpskoj, bez presedana. Drago mi je da se ovo događa danas kada u Banjoj Luci boravi Stefan Feller, koji će s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom da nas povede u blistavu postgenocidnu budućnost“, rekao je za Agenciju FENA Emir Suljagić, aktivist kampanje "Glasaću za Srebrenicu".

Ovom prilikom pozvao je ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da poduzme sve što je u njegovoj nadležnosti da osigura da položaj Bošnjaka u Srebrenici ne bude onakav kakav je bio 1992. godine.

"Istraga koju je poveo Ranko Kerović je sigurno jedan veliki korak u tom smjeru", kaže Suljagić.

Protiv Kerovića "Glasaću za Srebrenicu" podnijet će krivičnu prijavu zbog, kako je naveo, zloupotrebe položaja.

Suljagić je naveo da mu je Kerović postavljao sljedeća pitanja:

Ko je inicirao uspostavu GI "Glasaću za Srebrenicu"?, Koja je tvoja uloga u Inicijativi?, Da li si/od koga bio plaćen i koje je određivao visinu nadoknade?, Na koji način je vršen prijem radnika u GI "Glasaću za Srebrenicu"?, Na koji način su isplaćivani građani, odnosno plaćani troškovi za prijavu prebivališta i vađenja ličnih dokumenata?, Da li nam možete navesti s kojim materijalno-tehničkim sredstvima raspolaže Inicijativa?, Da li postoji finansijski izvještaj Inicijative?, Da li će GI "Glasaću za Srebrenicu" nastaviti s radom i da li ćete u budućnosti formirati neko novo udruženje?.

"Moj odgovor na svako od ovih pitanja je bio, da s obzirom na to da svako pitanje zadire u domen ustavnog načela slobode organizovanja, ne želim da odgovorim ukoliko ne postoji krivično djelo kojem sam svjedok", istakao je Suljagić.

Ubijeđen je da se ovdje očigledno radi "o političkom progonu prvog reda".

Ovim povodom pozdravio je Delegaciju Evropske komisije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena, želeći da danas tokom posjete Stefana Fellera BiH jasno kažu o tome šta misle "o ovoj vrsti političkog progona nesrba u Republici Srpskoj i šta to tačno govori o budućnosti BiH".

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" tokom proteklih mjeseci organiziranim akcijama animirala je hiljade preživjelih Srebreničana rasutih širom BiH, ali i ljude koji nisu iz Srebrenice, da se prijave u ovom gradu i glasaju.

Emir Suljagić i Zekerijah Hadžić saslušani su danas u svojstvu svjedoka u okviru istrage koju vodi Okružno tužilaštvo u Bijeljini na okolnosti rada Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu", potvrđeno je iz Centra javne bezbjednosti Bijeljina.

Glasnogovornica Centra Aleksandra Simojlović je, navodeći inicijale ovih osoba, saslušanih u svojstvu svjedoka, kazala da je policija samo postupila po naredbi Okružnog tužilaštva Bijeljina.

Pojasnila je da su Suljagić i Hadžić u policiji u Srebrenici saslušani danas, po naredbi Okružnog tužilaštva, dok se treća osoba, koja je navedena u naredbi tog tužilalaštva, Almir Slihović, nije odazvala pozivu jer se nalazi u inozemstvu.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...