BiH
11

MUP RS će sutra upoznati tužioca o spornom snimku Željke Cvijanović

SRNA
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Željka Cvijanović (Foto: SRNA)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske zaprimilo je dopis premijera Željke Cvijanović da budu utvrđeni svi navodi iz audio-snimka o navodnoj "kupovini" poslanika, a o tom slučaju sutra će biti upoznat i postupajući tužilac, izjavio je danas ministar Radislav Jovičić.

Jovičić je naveo da tužilac može preduzeti određene aktivnosti u eventualnom otvaranju istrage i utvrđivanju odgovornosti i kvalifikaciji određenih krivičnih djela ili krivičnog djela, u zavisnosti od toga kako će se izjasniti.

"MUP Srpske upoznaće tužioca o svim detaljima i sve što tužilac bude tražio mi ćemo da uradimo. Ubijeđen sam da imamo kapacitete da utvrdimo izvor tog snimka i način kako je došao u javnost", rekao je Jovičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je MUP od prvog dana uključen u istraživanje ovog slučaja i da je sav sporni materijal, koji je pronađen na javnom izvoru - određenim blogovima i medijima, skinut i deponovan.

Jovičić je istakao da sumnja MUP-a Srpske ide u jednom pravcu, ali da to ne može saopštiti jer treba ostaviti tužiocu da to okvalifikuje.

On je naglasio da MUP Republike Srpske u ovom trenutku ne može otkrivati više detalja o ovom slučaju, jer bi to bilo preuranjeno, ali je poručio da će MUP postupiti stručno i profesionalno i raditi u saradnji i po preporuci tužilaštva kada je riječ o ovom predmetu.

Ministar Jovičić je apelovao da se sve političke stranke uzdrže od komentara i da institucijama prepuste da rade svoj posao, te istakao da će nakon završene istrage MUP Srpske sa Tužilaštvom izaći sa konkretnim podacima i mjerama koje će dalje biti preduzimane u vezi sa ovim slučajem.

"Na osnovu naredbe Tužilaštva, MUP Republike Srpske krenuće u druge aktivnosti koje nalaže Zakon o krivičnom postupku Republike Srpske, a to je da se izvrše određena tehnička provjeravanja i da se vrši određena forenzika sa ovog snimka", pojasnio je Jovičić i dodao da MUP ima mogućnosti i tehničke kapacitete da to utvrdi.

Jovičić je rekao da se premijer Republike Srpske Željka Cvijanović prva obratila MUP-u Republike Srpske sa dopisom da budu utvrđeni svi navodi iz snimka i postojanju snimka.

"Cvijanovićeva je kao predsjednik Vlade Srpske postupila u skladu sa njenim ovlaštenjima, tražeći od institucija da se što prije i što stručnije odrede o ovom slučaju da ne bi dolazilo do određenih zabuna u javnosti i mijenjanja određenih teza", istakao je Jovičić.