|

TIBiH: Obznaniti nalaze vještačenje o kupovini poslanika

TIBiH: Obznaniti nalaze vještačenje o kupovini poslanika
0
F
FENA
27.11.2014. u 13:35
13
komentara
0

dijeljenja
TIBiH: Obznaniti nalaze vještačenje o kupovini poslanika Dva poslanika NSRS promijenili političke opcije
Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) uputio je zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske da dostavi nalaze vještačenja i informaciju o tome ko je radio vještačenje na osnovu kojeg je utvrđeno da je snimak koji je procurio u javnost, na kojem premijer RS-a Željka Cvijanović navodno govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS (NSRS), montiran.
"Javnost ima pravo kompletnog uvida u nalaze vještačenja, kao i radnji koje su preduzete da bi se utvrdilo da li je snimak vjerodostojan, imajući u vidu da se na konstitutivnoj sjednici NSRS pokazalo da su upravo dva poslanika promijenila političke opcije, kako je bilo i najavljeno na samom snimku. Zbog toga što su navodi iz snimka praktično potvrđeni pri konstituiranju većine u NSRS, bačena je sumnja i na vjerodostojnost nalaza MUP-a RS, zbog čega je neophodno učiniti dostupnim sve informacije u vezi s ovim slučajem", saopćeno je danas iz TIBiH.

MUPRS ima odgovornost, kako navode, prema građanima RS-a da dostavi informacije i nalaze vještačenja i zbog ozbiljnosti navoda iznesenih na samom snimku, jer ukazuju na moguću korupcuju na najvišem nivou vlasti i mogu imati nesagledive posljedice, obesmišljavajući cijeli koncept demokratije.

TI BiH se stoga nada da će MUPRS postupiti po Zakonu o slobodi pristupa informacijama i otkloniti sumnje u način utvrđivanja vjerodostojnosti snimka, te spriječiti potpuno urušavanje povjerenja u institucije i nosioce vlasti u RS-u.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...