Inspektori se bavili iznudama novca
34

MUP RS-a pokrenuo disciplinski postupak protiv 95 radnika

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da je policija za osam mjeseci ove godine pokrenula disciplinski postupak protiv 95 radnika ovog ministarstva, a protiv njih 13 je podnesen izvještaj o činjenju krivičnih djela.

Čađo je istakao da je kontrola rada policijskih službenika standardan posao kojim se vrlo ozbiljno bavi jedna jedinica u MUP-u Republike Srpske, te ocijenio da će nastaviti sa ovim aktivnostima i u narednom periodu kako bi dokazali građanima da mogu vjerovati policiji.

On je istakao da je u 2011. godini suspendovano 177 pripadnika MUP-a, odnosno protiv njih je pokrenut disciplinski postupak, a protiv 16 su pokrenuti izvještaji o počinjenju krivičnog djela.

Čađo je naglasio da je tokom istrage koja se odnosi na akciju "Knez dva" primjećeno i učešće pripadnika MUP-a, a sada, u finišu akcije, provode se i one aktivnosti koje treba da sankcionišu njihovo ponašanje.

"U ovom trenutku oni su predmet displinskog postupka, a istraga će pokazati stepen njihove umiješanosti u činjenju krivičnih djela", rekao je Čađo za Alternativnu televiziju.

Akcija Okružnog tužilaštva Banja Luka i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a "Knez dva" počela je u nedjelju, 23. septembra, kada je uhapšeno više osoba sa područja Banje Luke zbog sumnje da su izvršili krivična djela zelenaštvo, iznuda i pranje novca od 2006. do septembra ove godine i time oštetili veći broj osoba na području Banje Luke.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, "Nezavisne novine" objavile su ranije da MUP Republike Srpske u akciji "Knez 2" nastavlja s razotkrivanjem inspektora CJB Banja Luka koji su bili saučesnici Branislavu Smiljaniću (36) Ćeli i ostalim kamatarima u iznudama više stotina hiljada maraka od 150 oštećenih Banjalučana.