BiH
0

MUP Posavskog kantona prekinuo štrajk

Fena
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Uposlenici MUP-a Posavskog kantona (PK) sutra prekidaju generalni štrajk i vraćaju se svojim redovnim poslovima koje su obavljali i prije stupanja u štrajk 3. oktobra prošle godine.

Odluka o tome donesena je nakon što je jutros Štrajkački odbor Sindikata uposlenika MUP-a Posavskog kantona dobio rješenje Općinskoga suda u Orašju, a po zahtjevu kantonalne Vlade, o obvezi vraćanja policije na posao u roku od 24 sata.

Nakon današnjeg mirnog protesta ispred zgrade Vlade PK u Orašju, Zlatko Tuzlak, predsjednik Sindikata uposlenika MUP-a kazao je kako u rješenju suda stoji da je sindikat oštetio kantonalni budžet u iznosu od 230 000 KM, jer policija nije naplaćivala novčane kazne građanima.

"U sporazumu koji je potpisan s ministrom MUP-a taj dio posla za vrijeme štrajka nije bio predviđen. Sindikat će se pridržavati sudskog rješenja, angažirali smo advokata te ćemo se boriti svim pravnim i zakonskim sredstvima za ostvarenje naših prava,“ naglasio je Tuzlak.

Podsjetio je kako u Kolektivnom ugovoru stoji da sindikat ima pravo pozvati na štrajk, a sudskim rješenjem to je osporeno.

Uz aktualnu Vladu, predsjednik Tuzlak odgovornim smatra i prethodnu Vladu, jer su problemi policije evidentni još od 2008.godine

"S današnjim danom umrla je demokracija u Posavskom kantonu“, ustvrdio je Tuzlak, a što su članovi sindikata Policije potvrdili simboličnim polaganjem vijenca i svijeća ispred zgrade kantonalne izvršne vlasti u Orašju.

U zgradi Vlade Posavskog kantona, za vrijeme protesta, nije bilo predsjednika Vlade niti ministra MUP-a, tako da su novinari ostali uskraćeni za njihov komentar .