{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Orašje: Reagiranje Vlade na štrajk policije

F
17.3.2012. u 03:14
0
0
Orašje: Reagiranje Vlade na štrajk policije
0
Orašje: Reagiranje Vlade na štrajk policije
Foto: Arhiv
Nakon posljednjih propalih pregovora sa štrajkačkim odborom MUP-a Posavskog kantona i istupa štrajkačkog odbora u medijima, u petak se saopćenjem za javnost ogasila Vlada Posavskog kantona. "Vlada, odnosno njezini pregovarački timovi na sve su načine nastojali štrajkačkom odboru i radnicima MUP-a realno obrazložiti težinu situacije s punjenjem županijskoga proračuna i stanjem plaća svih ostalih proračunskih korisnika.
Primorani smo se nositi sa svim opstrukcijama koje dolaze izvan Kantona, ali i iz njega samoga, što komplicira ne samo finansijsko nego i političko stanje i tako potkopava stabilnost Kantona. Nepravedna dodjela nižeg koeficijenta o pripadnosti javnih prihoda dovela nas je u situaciju da imamo najniže plaće.

U takvim okolnostima jedna grupacija unutar našeg MUP-a pokrenula je štrajk s pričom da sredstava ima, ali da Vlada njihove zahtjeve ne želi riješiti. Vlada je u dosadašnjim pregovorima vođenim sa MUP-om nudila povećanje koeficijenata policajcima, ali ne i njihovim pretpostavljenim, koji su svaki eventualni dogovor Vlade i štrajkačkog odbora rušili.

Štrajk radnika MUP-a traje više od pet mjeseci. U dosadašnjim pregovorima zahtjevi štrajkačkog odbora MUP-a toliko su bili nerealni i neutemeljeni da bi njihovo prihvaćanje u roku od pola godine dovelo naš kanton pred bankrot. Također, napominjemo da sve vrijeme trajanja štrajka radnici MUP-a uredno primaju plaću i naknade kao da rade puno radno vrijeme.

Vlada u 2012. godine ne može mijenjati politiku plaća i one će ostati na istom nivou, ali će učiniti sve napore da kroz radnu grupu i pojačano političko djelovanje promijenimo Zakon o pripadnosti javnih prihoda kako bi i ovaj Kanton stavili u ravnopravan položaj sa drugima. Na taj način smatramo da bi se u sljedećoj godini stvorile pretpostavke za rast plaća, ali za sve korisnike budžeta.

Pozivamo pripadnike MUP-a da prestanu sa štrajkom i da se vrate svojim radnim obvezama jer su nas svojim radnjama primorali i na ovo saopćenje, ali i na ispitivanje zakonitosti samoga štrajka", stoji u saopćenju iz Vlade Posavskog kantona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: