Sigurnosna situacija
11

MUP KS: Prošle godine se desio najveći pad maloljetničkog prestupništva u posljednjih 15 godina

B. R.
Naida Hota-Muminović, Admir Katica i Enda Pavić Pečenković (Foto: MUP KS)
Naida Hota-Muminović, Admir Katica i Enda Pavić Pečenković (Foto: MUP KS)
Iz MUP-a Kantona Sarajevo su saopćili da se tokom prošle godine desilo najveći pad maloljetnog prestupništva u posljednjih 15 godina.

Smatraju da je to posljedica sistemskog i multisektorskog pristupa MUP-a, Ministarstva za odgoj i obrazovanje te Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo. Naveli su da ovakav pristup podrazumijeva ranu i sistemsku prevenciju.

Kako su istakli, 2009. bila su 574 događaja s obilježjem krivičnih djela koja su počinila maloljetne osobe, bila su 262 izvršioca te je broj izvršilaca recidivista bio 99. Prema podacima za prošlu godinu, broj događaja s obilježjem krivičnih djela koja su počinila maloljetne osoba je u značajnom padu i zabilježeno ih je 53, dok je broj izvršilaca smanjen je na 49, a broj izvršilaca recidivista smanjen na 10.

(Izvor: MUP KS)
(Izvor: MUP KS)

Prema riječima ministra unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admira Katice (NiP), broj krivičnih djela u kojima učestvuju maloljetnici smanjen je za deset puta.

"Najbolji način prevencije protiv maloljetničkog prestupništva je da se borimo protiv kriminalnog potencijala mladih ljudi i vidimo da smo u tom poslu bili uspješni. U odnosu na 2009., u 2023. imamo 10 puta manje događaja s obilježjem krivičnih djela u kojima su učestvovale maloljetne osobe i sve je manje maloljetnika u kriminalitetu i delinkvenciji", izjavio je.

Katica smatra da se za ove rezultate najviše može zahvaliti ranom prepoznavanju devijantnog ponašanja, i to posebno u obrazovnim ustanovama.

"To, s druge strane, dovodi do toga da policija ima manje posla i doprinosi boljem osjećaju sigurnosti svih građana", dodaje.

(Izvor: MUP KS)
(Izvor: MUP KS)

Na sastanku u Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koji je upriličila resorna ministrica Naida Hota-Muminović (NiP), zajedno s ministricom za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Endom Pavić Pečenković (SDP) i ministrom Katicom razmatrani su statistički pokazatelji maloljetničkog prestupništva u posljednjih 15 godina.

Kako su saopćili iz MUP-a Kantona Sarajevo, evidentno je da su rezultati najbolji do sada. U školama se realizuju, kako su napomenuli, različiti programi usmjereni na prevenciju neprihvatljivih oblika ponašanja i zaštitu učenika. Kako su istakli, odmah po saznanju da je ugrožen najbolji interes djeteta u školi ili izvan nje, ustanove su dužne poduzeti mjere usmjerene na pružanje odgojno-obrazovne podrške i stručnog tretmana.

"Ovi podaci pokazuju da se interresornim djelovanjem profesionalaca mogu smanjiti negativni trendovi koji se pojavljuju u našem društvu. Ovdje govorimo o zaštiti i dobrobiti djece i primjeni dva pravilnika koja su na to usmjerena, a koji podrazumijevaju da profesionalci u obrazovanju prepoznaju faktore rizika i indikatore nepoželjnog oblika ponašanja i u skladu s tim izrađuju individualni plan brige za svako dijete", obrazložila je Hota-Muminović.

Kako je kazala, u takvim situacijama veoma je važna saradnja s različitim resorima, prvenstveno resorom sigurnosti, tj. policijom, te resorom socijalne zaštite, a po potrebi se angažiraju i stručnjaci iz drugih resora.

S prethodno navedenim je saglasna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Ende Pavić Pečenković.

""Prije svega želim istaći važnost saradnje između obrazovanja, socijalne zaštite i MUP-a KS iz razloga što, kroz pravilnike koji su trenutno na snazi i prema dostupnim statističkim podacima, možemo mjeriti pad maloljetničkog prestupništva u našem kantonu", navela je.

Kako je izjavila, imajući u vidu takve rezultate, potrebno je nastaviti zajednički rad i pospješivati saradnju obrazovnih institucija, ustanova socijalne zaštite i policijskih uprava te raditi na edukaciji stručnih kadrova ovih institucija kako bi saradnja bila na još višem nivou.

Na sastanku je zaključeno da će se multisektorski pristup ovom pitanju nastaviti i u budućnosti te unapređivati procedure zaštite, jer društvo u cjelini mora imati nultu stopu tolerancije na nasilje, saopćili su iz MUP-a Kantona Sarajevo.