BiH
0

MUP KS potpisao saradnju sa FPN-om i Pravnim fakultetom

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac potpisao je, u ime MUP-a KS, Memorandum o razumijevanju, stručnoj suradnji i uzajamnoj podršci u istraživanjima u oblasti sigurnosti sa Fakultetom političkih nauka te Protokol o saradnji sa Pravnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

U ime fakulteta saradnju su potpisali dekan Pravnog fakulteta Borislav Petrović i dekan Fakulteta političkih nauka Šaćir Filandra. Ministar Pećanac je na konferenciji za medije upriličenoj ovim povodom istakao kako je saradnja MUP-a KS i ovih fakulteta postojala i prije, ali je sada ona i ozvaničena i dat joj je okvir kroz ovaj Memorandum, odnosno Protokol o saradnji.

Dekani Filandra i Petrović su istakli kako će sada studentima biti olakšan pristup saznanjima i bazi podataka MUP-a, a što će im itekako koristiti pri izradi naučno-istraživačkih radova, diplomskih radova i doktorskih disertacija na fakultetima.

Istaknuto je i kako ova saradnja ne podrazumijeva samo to, već se ona može ostvarivati i kroz predavanja stručnjaka i operativaca iz policije na fakultetima, ali i konsultacije sa pravnim i drugim stručnjacima pri izradi zakonskih i podzakonskih akata u oblasti sigurnosti, te kroz različite seminare i edukativne radionice.

Pećanac je naveo kako je pitanje sigurnosti opće pitanje te je u tom smislu izrazio zadovoljstvo zbog potpisane saradnje, ističući kako od dolaska na mjesto ministra ponavlja kako policija ne treba raditi samo na represiji, nego i na druge načine raditi na poboljšanju sigurnosti.

Svi su izvukli zaključak kako će na osnovu potpisanih dokumenata spoj prakse i teorije na ovim institucijama sada biti još efikasniji.