Tužilaštvo BiH
0

Munira Subašić svjedočila u predmetu Željko Ivanović Arkan

FENA
Munira Subašić
Munira Subašić
Munira Subašić, svjedokinja Tužilaštva BiH danas se, na suđenju Željku Ivanoviću Arkanu, prisjetila dešavanja u Potočarima u julu 1995. godine, kada je posljednji put vidjela supruga i sina.

"Transporter UNPROFOR-a kružio je čitav dan po Srebrenici. Kroz megafon su nam vikali da svi krenemo ka Potočarima, gdje je bila vojna baza UN-a i gdje smo svi trebali biti bezbjedni. To je bilo 11. jula i ja sam tada prvi put čula da je Srebrenica pala”, prisjetila se svjedokinja Subašić, rekavši da je u bazu u Potočare tog dana stiglo više desetina hiljada ljudi.

Željko Ivanović Arkan je pred Tužilaštvom BiH optužen za genocid počinjen u julu 1995. godine u Srebrenici.

Tereti se da je, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da “istrijebi grupu bošnjačkog naroda”, prisilnim premještanjem, zarobljavanjem i pogubljenjima muškaraca i dječaka.

Prema iskazu svjedokinje, u noći 11. jula u bazu su stigli pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) i rekli da će se sutra “sve smiriti” jer dolazi general Ratko Madić.

“Mladić se 12. jula stvarno pojavio u Potočarima. S njim su došle i dvije kamere. Sve nas je tješio i rekao da će nas spasiti. Bili smo gladni i žedni, a djeca su neprekidno plakala. On ih je okupio i davao im bombone i čokolade. Čim su se kamere ugasile, mnoga djeca su bila ubijena”, kazala je Subašić.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba VRS-a, optužen je pred Tribunalom u Haagu za zločine počinjene tokom rata u BiH i još uvijek se nalazi u bjekstvu.

Subašić je kazala da je 12. jula u Potočarima posljednji put vidjela svog sina.

“Mladić mi je prišao i na moju molbu doveo sina. Ja sam ga držala za jedan rukav, a srpski vojnik za drugi. Htjela sam da ga zadržim, da ga ne vode. Uspio mi je reći da se ne sekiram i da će sve biti u redu... Više ga nisam vidjela, niti sam njegove kosti ikada pronašla. Imao je 18 godina”, rekla je Subašić, prenosi BIRN - Justice Report.

Tokom daljeg ispitivanja svjedokinja je rekla da je 13. jula autobusima prebačena sa ženama i djecom do Tuzle, a da je prilikom napuštanja Srebrenice na livadi kod Sandića vidjela grupu zarobljenika.

Takođe je kazala da su na tom putu srpski vojnici zaustavljali autobuse, te ulazili i tražili novac od putnika.

Optužnicom se Ivanoviću na teret stavlja i da je učestvovao u sprovođenju kolone u kojoj je bilo više od 1.000 zarobljenih Bošnjaka iz mjesta Sandići u skladište Zemljoradničke zadruge Kravica, te učestvovao u njihovom strijeljanju.

Na kraju svjedočenja Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, upitao je svjedokinju da li je 1995. godine morala da napusti Srebrenicu, nakon čega je Subašić odgovorila potvrdno, te željela dati dodatna pojašnjenja o tome.

Samardžić je svjedokinju prekinuo, te joj se zahvalio na svjedočenju, ne dozvolivši joj da završi odgovor.

Zbog toga Subašić nije željela da napusti sudnicu, te je u njoj ostala do samog kraja ročišta.

Naredno ročište zakazano je za 18. mart.