Učestvovao u zarobljavanju
0

Željko Ivanović osuđen na 13 godina za zločine u Srebrenici

SRNA
Sud BiH osudio je Željka Ivanovića na 13 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti u Srebrenici u julu 1995. godine.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ivanović kriv, jer je učestvovao u zarobljavanju muškaraca bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Sandići u opštini Bratunac, te njihovom sprovođenju i zatvaranju u skladište u Kravici.

Prvostepenom presudom utvrđeno je da je Ivanović sa drugima 13. jula "stao u polukrug" iz kojeg je otvorena vatra na zarobljene muškarce, da bi potom otišao iza skladišta i čuvao stražu. 

Sud nije utvrdio da je Ivanović ubio ijednu osobu, prenio je Birn Justice Report.

Optuženom je produžen pritvor, a na prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe. 

Odbrana Željka Ivanovića, optuženog za genocid u julu 1995. godine u skladištu Zemljoradničke zadruge "Kravica" u opštini Bratunac, zatražila je 5. aprila od Suda BiH oslobađajuću presudu, jer smatra da Tužilaštvo nije dokazalo njegovo učešće u ovom krivičnom djelu.

Ivanović je optužen da je u julu 1995. godine, kao pripadnik Drugog odreda Specijalne policije Šekovići sa drugim pripadnicima odreda, usmrtio najmanje 1.000 Bošnjaka u skladištu Zemljoradničke zadruge Kravica u opštini Bratunac.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su Ivanovića 4. marta 2009. godine po nalogu Tužilaštva BiH.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 4. juna 2009. godine, a suđenje je počelo krajem augusta te godine.