{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Željku Ivanoviću 20 godina zatvora

19.6.2014. u 10:51
0
18
Željku Ivanoviću 20 godina zatvora
0
Željku Ivanoviću 20 godina zatvora
Željko Ivanović
Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je Željka Ivanovića na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije za pomaganje genocida u Srebrenici u julu 1995. godine.
Ivanović, nekadašnji pripadnik Drugog odreda Šekovići pri Specijalnoj policiji Republike Srpske, proglašen je krivim da je u julu 1995. godine bio pored hangara zemljoradničke zadruge u Kravici, gdje je ubijeno 1.000 Bošnjaka, prenosi BIRN.

"Nijedna druga kazna, osim maksimalne ne bi odgovarala stepenu odgovornosti Ivanovića“, rekao je predsjedavajući Apelacionog Vijeća Redžib Begić.

Ivanović je u junu 2013. osuđen po Krivičnom zakonu BiH na 24 godine zatvora zbog učešća u zarobljavanju bošnjačkih muškaraca, te u sprovođenju kolone do hangara u selu Kravica, gdje je oko 1.000 zarobljenika ubijeno.

Sud BiH je u maju ove godine obustavio izvršenje kazne Ivanoviću nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presudu utvrdivši da je u Ivanovićevoj presudi trebao biti korišten Krivični zakon Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, a ne Krivični zakon BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: