BiH
145

Munira Subašić: Sramotno neusvajanje rezolucije, bez istine nema pomirenja

Piše: L. Č.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Komentarišući neusvajanje Rezolucije o Srebrenici, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić ističe kako je ovo nažalost bila očekivana odluka.

"Da nije Rusije, ni Dodik ni Srbija se ne bi ponašali tako. Rusija se već dvadeset godina miješa u Bosnu i Hercegovinu, a miješali su se i u periodu od 1990. do 1995. godine, kad su dobrovoljci iz Rusije u BiH ubijali, silovali i pljačkali", kazala je Subašić za Klix.ba i dodala kako je sramota da Rezolucija nije usvojena, ne samo zbog srebreničkih majki, nego i zbog generacija koje dolaze.

"Bez istine nema pomirenja. Ja se bojim da će se novi rat ponoviti za pedeset, šezdeset godina i da ćemo uvijek biti odvojeni. Tu smo, jedni kraj drugih, a nismo jedni za druge", kazala je Subašić i dodala kako BiH, sve dok se Rusija i Srbija miješaju, neće moći funkcionisati, niti imati pomirenja, zajedničkog života i dijaloga.

"Podjela je uvijek ta koja donosi bol i tugu. Žao mi je što truju svoj narod - osamdeset posto naroda u Srbiji je bolesno od nacionalizma, a ne znam šta će sa tolikim bolesnim ljudima. Utopit će i povući sa sobom i ovih 20 posto dobrih ljudi koji daju podršku", navodi srebrenička majka.

Munira Subašić je nedavno boravila u Londonu, gdje je na misi u opatiji Westminster Abbey govorila o genocidu u Srebrenici.

Podsjetimo, ove se godine širom Velike Britanije organizuje oko stotinu događaja u znak sjećanja na genocid u Srebrenici, a premijer Velike Britanije David Cameron i tamošnja vlada osigurali su dodatnih 1,7 miliona eura novčane podrške manifestaciji

"Svi su zvaničnici u svojim govorima spomenuli genocid i vidi se da se Britancima probudila svijest jer oni ove godine na mnogo mjesta obilježavaju godišnjicu genocida u Srebrenici. Ali oni koji su zatrovani mržnjom, oni će sa mržnjom i umrijeti, a njihovim životom ne bih voljela živjeti", poručila je Subašić na kraju razgovora za Klix.ba.

Podsjećamo, nacrt Rezolucije o Srebrenici koju je podnijela Velika Britanija nije usvojen danas u Vijeću sigurnosti UN-a. Konačni ishod glasanja bilo je deset glasova ''za'', jedan glas ''protiv'' i četiri suzdržana, a protiv je glasala Rusija, zbog čega Rezolucija nije mogla biti usvojena.