BiH
144

Munira Subašić o hapšenjima u Srbiji: To je dobro zbog naše djece koja ostaju iza nas

Piše: M. N.
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Majke enklava Srebrenica i Žepa izrazile su zadovoljstvo što je Srbija počela hapsiti osobe osumnjičene za genocid u Srebrenici, kazavši kako ovakvi postupci vode ka izgradnji bolje i sretnije budućnosti.

"Ovo je dobra vijest. Mislim da je došlo vrijeme da Srbija nešto uradi. Poruka zločincima koji su pobjegli i misle da su skriveni od pravde je da nikada ne mogu biti mirni dok god postoji ijedna majka i suza. To je dobro zbog naše djece koja ostaju iza nas. Mi majke smo izgubile svoje najmilije i ne možemo kazati drugačije. mi smo to preživjele i znamo istinu", rekla je za Klix.ba predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić.

Istakla je kako su sada bitni samo istina, presude i da se obznane imena zločinaca, kao što su poznata imena žrtava.

"Bitno je to zbog naše djece, zbog mog unučeta, Karadžićevog unučeta i svih drugih, da bi na neki način naučili nešto iz prošlosti i gradili sretniju budućnost", dodala je Subašić.

Kako je objavio srbijanski Blic, na teritoriji Srbije uhapšeno je sedam osoba zbog genocida u Srebrenici, a očekuje se hapšenje još jedne osobe. Uhapšene se tereti da su učestvovali u egzekucijama civilnog bošnjačkog stanovništva u mjestu Kravice 1995. godine.