BiH
35

Munira Subašić: Karadžić mora dobiti doživotni zatvor

Anadolija
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Haagu počelo je danas. Tužilaštvo i odbrana iznijet će završne riječi u periodu od 29. septembra do 2. oktobra, nakon čeka će uslijediti iznošenje argumenata u postupku replike i duplike u utorak, 7. oktobra.

Tužilac Alan Tiger jutros je započeo završnu riječ a svaka strana ima pravo na po deset sati za izlaganje.

“Civilno stanovništvo se sistemski maltretira i na desetine civila se prebacuje silom u druga mjesta. Cilj je bio da se ostvari srpska država u BiH. Karadžić je odbio sve te optužbe i govorio je o viktimizaciji Srba. Dešavale su se tragedija za tragedijom i to je njegova odgovornost. Ovaj zločinački poduhvat je odlučnost Karadžića. Zločini su počinjeni protiv neželjene zajednice. Cilj je bio da se uništi nacionalna i vjerska skupina ka takva, a za to je pravo ime genocid”, rekao je tužioc koji nastavlja svoje izlaganje.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", za Anadoliju je kazala kako nije zadovoljno izlaganjem tužioca.

“Slušajući tužioca, mislim da tužilac nije rekao pravu stvar. Trebao je reći istinu o gorim stvarima koje su se tamo desile”, istakla je Subašić, dodajući kako Karadžić mora dobiti doživotnu robiju.

"Karadžić mora dobiti doživotnu kaznu zatvora, mora mu biti presuđeno za genocid u svim gradovima gdje se desio genocid. Genocid nije bio samo u Srebrenici nego je počinjen i u Vlasenici, Prijedoru, Sanskom Mostu, Zvorniku i u svim mjestima gdje je došla srpska čizma. Tužilac mora jasno reći da su tamo ubijana djeca i žene, vojnici su najmanje ubijani”, rekla je Subašić.

Inače, Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je nakon niz godina skrivanja i prebačen u Den Haag iz Srbije 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine.

"Očekujem da će na kraju presuda biti pravedna, i zato mislim da će biti osuđen ne samo za genocid u Srebrenici nego i za genocide i ratne zločine u svim gradovima Federacije gdje su vršeni strašni zločini nad muslimanima. Vjerujem da će dobiti maksimalnu kaznu za sve što je radio, a to je doživotni zatvor, tako da nikada ne može izići na slobodu”, kazala je Subašić.

Isto tako, Tužilaštvo Tribunala u Haagu saopćilo je ranije da bi Karadžić trebao biti osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bi značajnim dijelom bio proglašen krivim, prema optužbama za koje mu se sudi.

Tužilaštvo je u ovom slučaju izvelo 195 svjedoka koji su lično svjedočili u sudnici, suci su pozvali i sami jednog svjedoka, dok je odbrana izvela njih 238.

Karadžić, koji se u sudskom postupku zastupao sam, do kraja se borio pravnim sredstvima kako bi osporio postupak i poništio ga. Ipak, prvostepeni i žalbeni suci su odbili sve njegove pokušaje tako da se dugotrajno suđenje približilo samom kraju.

Također, Karadžić je uputio i niz zahtjeva za ponovnim pozivanjem više svjedoka u vezi na vrijeme neobjelodanjenih dokaza tužilaštva. Ipak, suci su zaključili da pri tom nije dao ni jednu valjanu osnovu zbog čega bi objelodanjeni materijal bio relevantan da bi zahtijevao ponovno pozivanje. Suci su odbacili i zahtjev tužilaštva za ponovnim otvaranjem postupka u vezi sa masovnom grobnicom Tomašica.