BiH
104

Mukabele u džamijama u BiH: Slušanje Kur'ana djeluje smirujuće na duše

Anadolija
U svim važnijim džamijama u Bosni i Hercegovini tokom ramazana uči se mukabela, svaki dan jedan od trideset džuzeva (dijelova) Kur'ana. Svaka mukabela je po nečemu specifična. Jedna od najinteresantnijih mukabela u Mostaru je mukabela na Šehitlucima.

Poslije podne namaza svaki dan dvadesetak starijih vjernika u džamiji Nesuh-age Vučjakovića u Mostaru prati učenje Ku'rana mladog imama Amar ef. Čopelja. Tek dvojica od njih znaju arapsko pismo, ali vole slušati učenje Kur'an.

Slušanje Kur'ana djeluje smirujuće na njihove duše. Nedžad Jašarević priča kako je odmah nakon rata u Mostaru počeo redovno prisustvovati mukabelama u ovoj džamiji i taj osjećaj prisustva mukabeli ne bi mijenjao ni za šta.

Hadžija Aziz Husović ovdje dođe iz drugog kvarta grada. I ne samo on. I Ibro, I Omer… 

"Malo prošetam po gradu, susretnem ljude, pitam za zdravlje, obiđem šehitluke, proučim Fatihu šehidima, klanjam podne namaz, slušam učenje Kur'ana i onda sa svojim starim prijateljima porazgovaram“, nabraja hadži Aziz sve jednu za drugom preporuku Muhameda a.s. na kojima se stiču sevapi.

  • Pripreme za svaki džuz - 

"I naš imam ima lijep glas. I tako svaki dan“, s nadom da nije pretjerao u nabrajanju dobrih i pohvalnih dijela, priča Aziz.

Mukabelama redovno prisustvuje i Idriz Kovačević. On se čak pripremi za svaki džuz. Pred podne namaz Idriz, pošto ne zna arapski jezik, na lokalnom radiju sasluša značenje tog džuza i dođe pripremljen na, kako on to zove, "gozbu duše“. 

"Volim slušati Kur'an. Veliki sam ašik, još da je malo više slobodnog vremena“ požalio se Idriz.

Pojašnjava kako taj osjećaj ljepote ima univerzalno značenje, da je Kur'an veza sa svime, sa ostalim Božijim stvorenjima.

"Stoga se u vrijeme ramazana dok učimo Kur'an i dok postimo više sjećamo i naših umrlih. Od ove mukabele imaju koristi i ovi naši šehidi. I njihove duše slušaju ovu mukabelu i vesele se Kur'anu kao i mi“, kaže Idriz. 

Zbog činjenice da su uz džamiju Nesuh age Vučjakovića pokopani šehidi u posljednjem ratu mnogi vjernici su opredjeljuju da dnevne molitive obave  baš ovdje, jer pogledom na šehitluke, učenjem Fatihe pred duše šehida stiču bolji osjećaj i opomenu za dublje i saosjećajnije obavljanje molitvi. 

  • Na Šehitlucima je i šutnja ibadet i Bogu ugodno djelo - 

Uz džamiju Nesuh Age Vučjakovića nalaze se mezarja najhrabrijih boraca Armije R BiH. Od 1993. do 1995. ovdje ih je zakopano preko 400. Skoro toliko je na istom ovom mjestu pokopano šehida i 1640.g. Tada su Mostarci branili Mostar od najezde Mlečana. Odbranili su grad, čast i vjeru. Još tada prostor oko Nesuh agine džamije dobio je naziv mostarski Šehitluci.

U vrijeme socijalističke vlasti nišani su samo grbo bili uklonjeni, a šehidska mezarja ostala skrivena u zemlji. U posljednjem ratu u stare šehidske mezarove pokopavani su novi šehidi.

"Zato je ovdje i šutnja ibadet i Bogu ugodno djelo, a ne kamoli slušanje Kur'ana“ , kaže nam Idriz Kovačević.

A koliko veliku pažnju je učenju Kur'ana posvećivao osnivač i vakif džamije Nesuh aga Vučjaković dovoljno govori podatak da je on u svojoj vakufnami 1565.g. propisao da se svaki dan u prouči po dva džuza Kur'ana, javlja Anadolu Agency (AA).