{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mujkić: Neizbor gradonačelnika svjedoči o općem beznađu

F
26.3.2013. u 11:57
121
34
Mujkić: Neizbor gradonačelnika svjedoči o općem beznađu
121
Mujkić: Neizbor gradonačelnika svjedoči o općem beznađu
Asim Mujkić (Foto:Feđa Krvavac/Klix.ba)
Volio bih da promijenimo zakone i da građani Sarajeva mogu izabrati svoje rukovodstvo. Za mene je neprihvatljiva tendencija da se taj demokratski način izbora političkih predstavnika što je moguće više razblaži da bi bio u posjedu elita koje će se na sastancima dogovarati o tome, prokomentirao je za Agenciju FENA neizbor gradonačelnika Sarajeva profesor na Fakultetu političkih nauka Sarajevo Asim Mujkić.
Mujkić naglašava da nije zainteresiran za političke predstavnike koji nisu prošli direktne izbore te ocjenjuje da se ne osjeća pogođenim u cijelom slučaju u vezi sa izborom gradonačelnika.

"Biraju se politički predstavnici bez direktne volje birača, posebno za tako važnu funkciju kao što je pozicija gradonačelnika glavnog grada. Zato nemam komentara za cijeli proces političkog prepucavanja koji se odvija ovih dana u vezi s izborom gradonačelnika", ističe on.

Smatra da cijela situacija u vezi sa izborom gradonačelnika Sarajeva svjedoči o jednom općem beznađu u koje političke elite ove zemlje vode građane.

"Gradonačelnik treba biti neko s vizijom koja prevazilazi ova brda oko Sarajeva. To treba biti osoba koja će doprinijeti da se Sarajevo konačno, po svojoj unutrašnjoj snazi koju ono još ima, vrati u svoje prirodno mjesto evropskih gradova koji su značajno doprinosili oblikovanju našeg kontinenta u raznim segmentima, kao što su kultura, umjetnost i nauka", smatra Mujkić.

Ovaj profesor zaključuje da je Sarajevo sada, nažalost, sklonjeno s evropske mape te je podložno provincijaliziranju kojem pridonose i aktuelni razgovori u vezi s izborom gradonačelnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: