Upoznavanje sa stanjem
0

Mujezinović posjetio Općinski sud Sarajevo

FENA
Mustafa Mujezinović
Mustafa Mujezinović
Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović danas je u pratnji sekretara Vlade Ismeta Trumića i predstavnika Federalnog ministarstva pravde posjetio Općinski sud Sarajevo (OSS) gdje je informiran o pravnim pretpostavkama za strana ulaganja u BiH, odnosno o servisiranju potreba potencijalnih investitora te o radu ovog najvećeg suda u BiH.

Razgovor s predsjednikom OSS-a i dopredsjednikom Udruženja sudija BiH Goranom Salihovićem bio je prilika i za razmjenu mišljenja iz domena položaja nositelja pravosudnih funkcija i pitanjima koja se tiču pružanja boljih, efikasnijih i jeftinijih usluga bh. građanima.

Kako je u izjavi datoj nakon sastanka istaknuo premijer Mujezinović, neposredan povod za posjetu i razgovore u OSS-u jesu zaključci "Sarajevo Business Foruma", odnosno potreba za promptnim postupanjem sudskih organa kada je riječ o potpori investitorima i osiguranju uvjeta za strana ulaganja, a u vezi sa čim su interes iskazali sudionici Foruma.

Mujezinović je, istovremeno, pohvalio rad OSS-a te potcrtao spremnost da pruži punu potporu nositeljima sudske vlasti da bi se njihov status u pogledu plaća i drugih naknada izjednačio s nivoom koji važi za izvršnu i zakonodavnu vlast.

Uime domaćina - OSS-a, federalnog premijera i njegove saradnike pozdravio je predsjednik ovog suda Goran Salihović, ocijenivši da njegovu posjetu shvata kao potporu neovisnom pravosuđu.

Naglasio je da je OSS spreman na izazove iz domena stranih investicija, ili bilo kojih ulaganja te za postupanje u skladu s važećim zakonima kojima je regulirana ta oblast.

Sagovornici su konstatirali da će izvršna i sudska vlast nastaviti razvijati partnersku saradnju, a radi predupređivanja i razrješavanja svih eventualnih nedoumica.

Mujezinović je, odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koji je to "slučaj" bio povod za njegovu posjetu OSS-u, kazao da se radi o investicijama iz Malezije o čemu se interesirao bivši premijer te zemlje Mahathir bin Mohamad.

Istovremeno, potcrtao je da treba činiti sve da se ne bi dovelo u pitanje povjerenje potencijalnih investitora u pravni sistem u BiH, odnosno promovirati najbolju praksu u tom pogledu, uključujući i kvalitetno i blagovremeno informiranje inozemnih investitora o pravnim i drugim pretpostavkama na tom planu.