Malezija
0

Mahathir pozvao investitore da ulažu u BiH

FENA
U cilju promocije prve međunarodne investicijske konferencije “Sarajevo Business Forum 2010” (SBF), koju organiziraju poslovni klubovi Islamske banke za razvoj i Bosna Bank International, 17. februara u Kuala Lumpuru je održana večera sa pokroviteljem Foruma dr. Mohamadom Mahathirom, bivšim premijerom Malezije.

U saradnji sa Ambasadom BiH u Kuala Lumpuru, večeru je organizirao GAPID (Global Alliance for Partnership in International Development), inicijativa koju je pokrenuo i kojom predsjedava dr. Mahathir.

Večeri je prisustvovalo i 30 čelnih ljudi velikih malezijskih kompanija, kao i nekoliko biznismena iz Australije, Albanije i Rusije.

Dr. Mohamad Mahathir pozvao je malezijske investitore da ulažu u BiH, istakavši brojne prednosti koje im se nude, počevši od prijateljskog okruženja, izvanrednih ljudskih potencijala, mogućnosti za investiranje u rekonstrukciju porušenih olimpijskih objekata na bh. planinama..

Bivši premijer Malezije se posebno osvrnuo na potencijale u sektoru turizma, poljoprivrede, te putne infrastrukture, naročito izgradnje autoputa na Koridoru 5-c za koji je istakao da predstavlja ključ za ekonomski razvoj BiH. Pozvao je privrednike da u što većem broju uzmu učešća na SBF-u, te pozovu i svoje poslovne partnere.

Rafee Yusoff, predstavnik Islamske razvojne banke i član GAPID-a iznio je osnovne podatke o GAPID inicijativi, aktivnostima koje je ona imala u BiH i dosadašnjim rezultatima tih aktivnosti, kao i mogućnostima za ulaganja u BiH.

Skupu se obratio i Ensar Eminović, ambasador BiH u Maleziji koji je istakao da je Globalni poslovni forum Malezija - BiH, održan u novembru 2009., bio dobar uvod za SBF, te pozvao učesnike tog foruma da unaprijede i konkretiziraju poslovne dogovore koji su prethodno inicirani sa predstavnicima bh. kompanija.

Bh. ambasador se osvrnuo i na evroatlansku perspektivu BiH, na potencijale i prednosti koje se nude investitorima u BiH, posebno nakon njenog pristupanja CEFTA-i i potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, saopćio je Sarajevo Business Forum.