Ahmetović i Kasumović ostaju
0

Muhamed Ibrahimović kandidat za novog ministra odbrane BiH

Piše: A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com (Foto: A. P./Klix.ba)
Ahmetović, Ibrahimović i Kasumović (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Uz nove-stare Sadika Ahmetovića i Fuada Kasumovića, koji će i u novom sazivu Vijeća ministara BiH obnašati funkcije ministra sigurnosti i zamjenika ministra finansija, jedino relativno novo ime koje je Stranka demokratske akcije (SDA) ponudila je magistar političkih nauka iz Gračanice Muhamed Ibrahimović za poziciju ministra odbrane BiH.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić predstavio je kandidate za ministarske i poziciju zamjenika ministra, koje su ovoj stranci pripale u skladu sa dogovorom "šestorke" i međustranačkim dogovorom SDP-SDA, i iznio razloge za njihovo imenovanje.

"Ahmetović je zadovoljio u prethodnom dijelu mandata, ima velike zasluge za bezvizni režim, dobru saradnju sa agencijama iz sektora sigurnosti, kao i dobru saradnju sa kolegama u regiji, ali i u međunarodnoj zajednici. Kasumović je najveći dio radnog vijeka proveo u finansijama, kao zamjenik ministra radio je najbolje što je mogao. Što se Ibrahimovića tiče, smatram da on, s obzirom na političko i radno iskustvo, može obnašati funkciju ministra odbrane", kazao je Tihić.

Osim predstavljanja kandidata, Tihić je govorio i o saradnji sa koalicionim partnerom SDP-om te istakao da, bez obzira na brojna neslaganja, od kojeg je najveće ono o prednacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, saradnja nije ugrožena.

"Na Predsjedništvu stranke govorili smo o prednacrtu pomenutog zakona, i zauzeli smo stav da predloženi tekst ne možemo podržati. Postoji bojazan da bi predloženo rješenje ugrozilo operativni rad i dostignutu depolitizaciju policije". kazao je Tihić. Govoreći o samoj raspodjeli ministarstava, Tihić je kazao kako su u SDA zadovoljni dobijenim pozicijama.

"Mi smo odigrali ključnu ulogu u odbrani zemlje, i u kasnijoj refirmi odbrane, tako da je ministarstvo sigurnosti logično. Pored toga, prioritet je članstvo u NATO-u koje je u ovom momentu važnije nego članstvo u EU", dodao je.

Novinare je zanimalo odakle Ibrahimović, magistar politologije sa završenim studijem orijentalistike i medresom, na poziciji ministra odbrane.

"Mnogi misle da je moj izbor neobičan, ali nije. Radio sam u Ministarstvu odbrane FBiH pred njegovo gašenje i tokom osnivanja državnog ministarstva. Pred nama je dalja reforma sistema odbrane i ispunjavanje uslova iz MAP-a kako bismo konačno došli do članstva u NATO-u, i to će mi biti prioritet - kazao je Ibrahimović.

Ahmetović je kazao kako će nastaviti raditi kao i do sada i najavio projekt "Deradikalizacija pojedinaca i radikalnih grupa" (kako god ih mislili deradikalizirati op.a.) te je kritikovao ocjene pojedinih nevladinih organizacija nakon novinarskog pitanja o tvrdnji CCI-a da je BiH "država stranaka, a ne građana".

"Mnogi od nekadašnjih članova NVO sada su kandidati pojedinih stranaka za ambasadorske i druge pozicije, pa se s razlogom možemo zapitati koje su to NVO dobronamjerne, a koje guraju određene politike. Sa dobronamjernim NVO ćemo uvijek biti partneri", kazao je Ahmetović, nakon čega je uslijedio "stand up" Fuada Kasumovića. Nakon što je ponovio upozorenje nadležnim da trenutno u BiH ne postoje ni ustavni ni zakonski uslovi za finansiranje institucija BiH te da bi ih mogao prijaviti i Tužilaštvu BiH, na nespretan novinarski upit "šta će raditi kao zamjenik ministra", u svom stilu je odgovorio:

"Ha, ha, čuj šta ću raditi?! Pa radit ću k'o zamjenik ministra finansija!", kazao je i izazvao smijeh u sali.

Odgovarajući na upit kako će se slagati sa Nikolom Špirićem ukoliko ga SNSD, kako je nezvanično najavljivano, postavi za ministra finansija, Kasumović je kazao kako ne vjeruje da će biti većih problema.

"Privatno se nisam često viđao sa Špirićem dok je bio predsjednik Vijeća ministara. Upozoravao sam ga nekoliko puta da je on premijer BiH, a ne premijer RS. Pored toga, zna se da je on prosječno šest dana u mjesecu u Sarajevu, a ja svako jutro u osam dolazim na posao, pa ne vjerujem da ćemo se i sada puno viđati. Ne možete iz Banje Luke biti ministar finansija", kazao je Kasumović.

Iako je press konferencija kasnila više od pola sata, tokom kojih su prisutni novinari vrijeme kratili gledanjem K1 borbi na TV-u u sali, dio za novinarska pitanja naprasno je prekinut radi odlaska na džumu.