Genjac na pressu SDA
0

FOTO / "Neka Komšić pokaže svoje rezultate, pa kritikuje druge"

Piše: A. Panjeta
Halid Genjac: "Jedno je biti u opoziciji, drugo u vlasti" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Halid Genjac: "Jedno je biti u opoziciji, drugo u vlasti" (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Govoreći o neslaganjima unutar koalicije SDA-SDP koja su posljednjih dana kulminirala otvorenim kritikovanjem SDA od visokih funkcionera SDP-a i međusobnim optužbama, predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac kazao je kako mu je žao što je situacija takva, ali nije želio direktno odgovoriti na pitanje raspada li se "crveno-zelena" koalicija.

"Mislim da svu pažnju trebamo usmjeriti na postignuti dogovor o formiranju Vijeća ministara do kojeg je došlo nakon što je izgubljeno više od godinu dana. Meni je žao što je došlo do takve izjave Željka Komšića. SDA ne može izbjeći odgovornost za određen broj neuspjeha tokom ranijeg perioda, ali za neuspjehe gdje je objektivna odgovornost", kazao je Genjac, dodajući kako su za većinu neuspjeha ipak krive opstrukcije drugih stranaka. Komšića je pozvao da prije kritike pokaže rezultate svog rada.

"Komšić bi najprije trebao prikazati svoje konkretne rezultate, pa onda kritikovati druge. U svakom drugom slučaju, riječ je o demagogiji", kazao je Genjac govoreći o odnosima unutar koalicije i sve češćim mimoilaženjima. Diskretno je skrenuo pažnju na nesnalaženje SDP-a na vlasti:

"Biti opozicija je jedna politilčka situacija, a biti vlasti potpuno drugačija. Treba vremena da se ta razlika uoči".

"SDP povukao i Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima"

Nakon što je SDP-ov nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima "pao" u Kantonu Sarajevo jer ga nisu podržali poslanici koalicione SDA u Skupštini KS, slična sudbina zadesila je i Nacrt na federalnom nivou, s obzirom na to da je, kako je kazao Genjac, Nacrt povučen sa današnje sjednice Vlade FBiH na kojoj je trebao biti razmatran.

"Prijedlog je povučen jer očito treba još vremena da se određene stvari u njemu dorade. Stav SDA je da nikada nećemo dozvoliti da se ugrozi dostignuti stepen depolitizacije policije uz konstantno jačanje njenih operativnih kapaciteta. Svaki dogovor na ovim principima SDA će prihvatiti i nije ovdje riječ o nekom ličnom hiru, već o interesu građana", kazao je Genjac.

Govoreći o podjeli pozicija u Vijeću ministara za koje vjeruje da bi uz ubrzano djelovanje CIK-a i SIPA-e moglo dobiti mandatara za deset dana, Genjac je rekao da su imena stvar unutarstranačkog dogovora, ali je potvrdio da će ministar sigurnosti i u novom mandatu najvjerovatnije biti Sadik Ahmetović.

Nema zamjene ministarstava sa SDP-om

"Ahmetović zadvoljava i uslov da je iz RS-a, a pored toga činjenica je da je ministarstvo preuzeo nakon više od pola prošlog mandata, a ostvario je zavidne rezultate", kazao je Genjac. Na pitanje da li je bilo pritisaka SDP-a da zamijene mjesto ministra sigurnosti za mjesto ministra prometa i komunikacija, Genjac je kazao da je bilo "određenih razgovora", ali da se SDA jednostavno pridržava sporazuma koji su sa SDP-om ranije potpisali.

Genjac je iznio i niz optimističnih najava, da će popis stanovništva biti u aprilu 2013. godine, Vijeće ministara će profunkcionisati ubrzo nakon što za desetak dana zvanično bude imenovan mandatar te da će BiH dobiti kandidatski status za EU također 2013.

"Prvo pitanje koje će nam EU postaviti za kandidatski status bit će koliko imamo stanovnika, tako da popis mora biti izvršen. Bilo je govora da to bude najesen ove godine, ali jednostavno nema vremena za ispunjenje svih tehničkih uslova pa će to najvjerovatnije biti u aprilu 2013. Problem je do sada bio vezan za pitanja etničkog i vjerskog izjašnjavanja i dogovoreno je da to u popisu bude fakultativno", pojasnio je Genjac.

Istaknuo je pozitivne strane dogovora o Zakonu o državnoj pomoći, napretku u usaglašavanju stavova u provođenju odluke Sejdić-Finci za koju je konstatovao da je još daleko od rješenja, ali i kazao kako vjeruje da će u povoljnijoj armosferi nakon dogovora o Vijeću ministara provođenje odluke biti ubrzano.