Novogodišnja konferencija SDA
0

Tihić: Ocjene da je platforma kapitulirala su zlonamjerne

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić danas je na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za novinare rekao da još uvijek nije odlučeno koja ministarstva u Vijeću ministara će pripasti njima, a koja njihovim koalicionim partnerima SDP-u.

"Postoji pismeni dogovor između nas, gdje je jasno rečeno da SDA pripadaju dvije ministarske pozicije, kao i dvije zamjeničke pozicije u ministarstvima iz reda Bošnjaka", rekao je Tihić.

Također, Predsjedništvo BiH još uvijek od HDZ-a nije dobilo prijedlog za mandatara Vijeća ministara, rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva, i dodao da se očekuje da ova stranka dostavi ime budućeg predsjedavajućeg odmah nakon novogodišnjih praznika.

Budući da se nakon jučerašnjeg dogovora o formiranju vlasti na državnom nivou moglo čuti da su "stranke platforme potpuno kapitulirale", Tihić je rekao da su takve ocjene potpuno neutemeljene, tendenciozne i zlonamjerne te da nisu dobre u smislu "onoga za šta se SDA zalaže, a to je BiH kao država ravnopravnih naroda".

"Da bismo imali BiH, moramo imati njenu vladu"

"Mislim da je ovaj sporazum u interesu BiH, pa ako hoćete i svakog njenog naroda, jer naš zajednički interes jeste BiH, a da bismo je imali moramo imati njenu vladu", rekao je Tihić.

Da se dogovor o formiranju vlasti na nivou države mogao postići i u decembru prošle godine, još jednom je potcrtao Izetbegović, ali "se nije slušalo ono što smo govorili predsjednik Tihić i ja".

U SDA su još jednom rekli da je dogovor koji je postignut o formiranju Vijeća ministara realan te da je tako definisano Ustavom BiH.

"Jasno je rečeno da iz FBiH mogu biti do dvije trećine ministara, mi smo dobili više od toga. Kao što znate iz RS-a su insistirali na četiri ministarske pozicije i da među njima bude ministarstvo vanjskih poslova. Mi smo uspjeli da to ministarstvo bude na ovoj strani. To je bitno, zato što to će taj čovjek predstavljati zemlju u svijetu. Uostalom i do sada je uvijek ta pozicija bila broj dva po važnosti nakon predsjedavajućeg vijeća ministara", rekao je Tihić.

S obzirom na to da SDA potencira politiku dijaloga i kompromisa, Bošnjaci će se i dalje prilagođavati politikama koje ih okružuju i u kojima djeluju.

"Kada su u pitanju politike u Republici Srpskoj i politika HDZ-a, kako ćemo rješavati i graditi BiH s takvim politikama? Na jedini mogući način, kao i do sada, kao i onda kada je to bilo mnogo teže, a to je stalni dijalog i kompromis. Nije rješenje da se svađamo, kad god sjednemo nešto smo se dogovorili. Nadurat ćemo mi sve te priče, izjave i pokušaje. BiH niko ne može podijeliti, ništa se ne može uraditi bez naše saglasnosti", rekao je predsjednik SDA.

"Al' da smo pomagali, pomagali smo"

Na pitanje novinara da li će i kada SDA saopćiti koliko je novca dala za pokretanje Dnevnog avaza, Tihić je rekao da "ne može dati decidan odgovor, ali da će ga SDA dati u narednom periodu, jer se još dosta toga mora sabrati i provjeriti", na šta je Asim Sarajlić, zamjenik predsjednika stranke dodao: "Al' da smo pomagali, pomagali smo".

U svom 11. novogodišnjem govoru, koliko je na čelu SDA, Tihić je govorio i o rezultatima stranke u prošloj godini, rekavši da se na općim izborima pokazalo da je to jaka stranka te da su rezultati izbora samo prolazna faza.

U presjeku političke situacije u BiH u protekloj godini Tihić je rekao da jedana od ključnih stvari bila nedostatak dijaloga i kompromisa u interesu države BiH te da se prioritet davao uskostranačkim interesima. Predsjednik SDA je rekao da je stanje u toj stranci dobro, uz manje probleme koji su rješivi. Od naredne godine očekuje veći zamah u privredi i ekonomiji, a SDA će ubrzo započeti intenzivne pripreme za predstojeće općinske izbore, kontinuirano će raditi na razvijanju saradnje sa susjednim zemljama, posvetit će se uvođenju BiH u EU i NATO, vladavini prava i borbi protiv kriminala i korupcije te saradnji s islamskim zemljama. Nizbježna je i borba za održiv povratak, rekao je Tihić.