Video posvećen Nobelovoj nagradi
120

VIDEO / Muamer: Nikada nisam vidio Evropu; Almedina: Treba biti optimističan

Klix.ba
Presudni momenti u integraciji Evrope objedinjeni su u videosnimak Vijeća Evropske unije koji donosi i razmišljanja i stavove građana Njemačke, Poljske, Španije, ali i Bosne i Hercegovine.

Kontinent nekada poznat po krvavim ratovima danas je kontinent mira, ističu iz Vijeća EU, ponosni na dobijanje Nobelove nagrade za mir za više od šest decenija posvećenosti miru i pomirenju, demokratiji i ljudskim pravima.

"Imamo problema, ali se držimo zajedno, zato mi ova nagrada toliko znači", kaže mladi Njemac iz Berlina. Njegov stariji sunarodnjak o vremenu nakon pada Berlinskog zida kaže da je osjećao kako konačno živi u pravom vremenu.

Poljak iz Varšave je uvjeren da se danas u Evropi ne mogu dogoditi brutalni vojni sukobi.

"Ja ne bih mogao uzeti pištolj i boriti se protiv prijatelja u Njemačkoj ili Francuskoj", ističe on.

"U ovom trenutku solidarnost je na krajnjem testu, ali je dobro zapamtiti da, za razliku od naših roditelja i njihovih roditelja, naša generacija nije iskusila rat", kaže Lara iz Pariza.

Za razliku od ovih ljudi, koji sa suzama radosnicama govore o rađanju "nove Evrope", mnogi Bosanci i Hercegovci, geografski tako blizu, prije samo dvije decenije svjedočili su brutalnom ratu i teškom poratnom periodu.

Tridesetogodišnji Muamer kaže da je kao dijete preživio rat, ali da nikad nije vidio Evropu, što bi volio. Almedina je u ratu izgubila majku i, kako kaže, neke stvari nikad neće moći zaboraviti, međutim, uvjerena je da zbog naše djece i budućnosti Bosne i Hercegovine treba biti optimističan i gledati naprijed.