|

Van Rompuy i Barroso: EU unapređuje bratstvo između evropskih nacija

Van Rompuy i Barroso: EU unapređuje bratstvo između evropskih nacija
0
F
FENA
10.12.2012. u 18:35
2
komentara
0

dijeljenja
Van Rompuy i Barroso: EU unapređuje bratstvo između evropskih nacija Jose Manuel Barroso
Na ceremoniji primanja Nobelove nagrade za mir u ponedjeljak u Oslu, predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy je izjavio da "u vremenu nesigurnosti, ovaj dan podsjeća ljude širom Evrope i svijeta na osnovnu svrhu Unije: da unapređuje bratstvo između evropskih nacija, sada i ubuduće".
"Tajno oružje Evropske unije ovdje stupa na scenu: nerivalski način da uvežemo naše interese tako snažno da rat postane materijalno nemoguć. Unija je usavršila umjetnost kompromisa. Bez dramatičnih pobjeda ili poraza. Zbog ovoga, dosadna politika je mala cijena koju moramo platiti. Dakle, tamo gdje je bio rat, sada je mir", izjavio je Van Rompuy.

"Drugi historijski zadatak nalazi se, međutim, pred nama: očuvanje mira tamo gdje je već mir. Na kraju krajeva, historija nije roman, knjiga koju možemo zatvoriti nakon sretnog kraja - mi smo potpuno odgovorni za ono što dolazi. Naš kontinent, koji se uzdigao iz pepela nakon 1945. godine i ujedinio 1989. godine, posjeduje ogroman kapacitet da se preporodi i napreduje. Na generacijama koje dolaze je da idu još dalje u ovoj zajedničkoj avanturi. Nadam se da će s ponosom prigrabiti tu odgovornost", zaključio je predsjednik Evropskog vijeća.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je izjavio kako je nekoliko generacija Evropljana iznova pokazalo da je njihov izbor za Evropu također izbor za slobodu.

"Naša Unija je više od asocijacije država. To je novi pravni poredak, koji se ne bazira na balansu moći među članicama, već na slobodnom pristanku država da dijele svoj suverenitet. Jedinstvenost Evropskog projekta je da kombinuje legitimitet demokratske države s legitimitetom nadnacionalnih institucija: Evropske komisije, Evropskog suda pravde. Moja poruka danas je: Možete računati na naše napore da se borimo za trajan mir, slobodu i pravdu u Evropi i svijetu", izjavio je Barroso.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...