Svečanost u Oslu
0

Na uručenju Nobelove nagrade za mir spominjana i BiH

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Na svečanosti u Oslu u ponedjeljak je Evropskoj uniji uručena Nobelova nagrada za mir. Preuzeli su je predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy, predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso te predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz. Nagradu im je uručio čelnik norveškog Komiteta za dodjelu Nobelove nagrade Thorjorn Jagland.

U prigodnom govoru predsjednik Nobelove komisije za dodjelu Nobelove nagrade za mir Thorbjorn Jagland istaknuo je veliki doprinos Evropske unije u pretvaranju Evrope iz "kontinenta rata u kontinent mira". Osvrnuo se i na Balkan, za koji je ustvrdio da je "bio i jest komplicirana regija". Podsjetio je na žrtve masakra u Srebrenici i spomenuo kako konflikti nisu riješeni ni danas.

"Status Kosova nije riješen, a Bosna i Hercegovina kao država jedva funkcionira", rekao je i pojasnio kako predstavnici triju naroda često u odlučivanju ulažu veto jedni protiv drugih.

"Treba proširiti proces integracije tako da granice postanu manje apsolunte i da sigurnost ljudi ne bude određena pripadnošću nekoj naciji", zaključio je Jagland koji je zatim evropskim čelnicima uručio diplomu i Nobelovu medalju.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je nakon primanja priznanja rekao: "Ponizno i skromno primamo ovu nagradu. U ovo vrijeme nesigurnosti, podsjećam na jednu od svrha Evropske unije - razoružavanje. To su radile generacije prije nas, to radi naša generacija i nadamo se da će to raditi buduće generacije. I njima je posvećena ova nagrada".

Rompuy je podsjetio na krvavu historiju Evrope i ekonomsku krizu u EU. On je rekao da šest najnaprednijih zemalja radi na poboljašnaju ekonomske situacije.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je naglasio važnost postojanja mira "jer se jedino u miru može osigurati postojanje ljudskih prava".

"Stvaranje Evropske unije je bio ključni čin, posebno u tom postratnom periodu, jer je to bio jedini način da se vrati dostojanstvo ljudima. Tek nakon njenog formiranja Evropa je mogla početi disati punim plućima", rekao je Barroso.

On je naglasio da EU ne predstavlja samo savez država, nego je omogućila formiranje novog zakonskog reda.

Predsjednik EU je istaknuo da je Unija u ekonomskoj krizi i da se predano bori protiv dubljeg ulaska u finansijske poteškoće.

U obrazloženju odluke da nagradu dodijeli Evropskoj uniji, Odbor za dodjelu Nobelove nagrade istaknuo je kako Evropska unija i njeni prethodnici već više od šest desetljeća pridonose promicanju mira i pomirenja, demokratije i ljudskih prava u Evropi te je dodao kako je EU pridonijela transformaciji Evrope iz kontinenta rata u kontinent mira.

Nagradni iznos od približno 930.000 eura bit će dodijeljen projektima pomoći djeci u ratnim zonama i zonama sukoba.