Mišljenje advokata
60

Može li UKC Tuzla kupiti aparat za zračenje i pored žalbe na tenderu te spasiti živote pacijenata?

A. K.
Ulaz u tuzlansko odjeljenje za radioterapiju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ulaz u tuzlansko odjeljenje za radioterapiju (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli se nalazi u začaranom tenderskom krugu vezano za nabavku aparata za zračenje, a obaranje postupka javne nabavke narodski rečeno može trajati do iznemoglosti. No, kupovina uređaja je potencijalno moguća, što bi spasilo zasad 100 pacijenata koji čekaju na radioterapiju ili smrt.
Saga vezano za kupovinu lineranog akceleratora koji se koristi u radioterapiji onkoloških pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli traje od marta prošle godine, kada su stari aparati povučeni iz upotrebe, a objavljen poziv za nabavku novog. Uređaj do danas nije kupljen zbog kontinuiranih žalbi na tenderu koje ulažu potencijalni dobavljači prijavljeni na javni poziv.

Pacijenti čekaju smrt

Novoizabrani vršilac dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a Šekib Umihanić prije nekoliko dana je iznio alarmantne informacije, navodeći da 100 onkoloških pacijenata nije u prilici podvrgnuti se radioterapiji u optimalnom roku od dva mjeseca.

Oni se nalaze na listi čekanja, ali broj pacijenata koji se iz Tuzle šalju u druge zdravstvene ustanove je ograničen. Najgrublje rečeno, umjesto na terapiju koja im spašava život ti pacijenti sada čekaju smrt! Strašno je i to da lista nije konačna, s obzirom na to da se sedmično u prosjeku otkrije između 15 i 20 novih pacijenata kojima je nužno uvođenje terapije takozvanog zračenja.

Zbog toga je Umihanić pozvao OHR, odnosno visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da razmotri mogućnost izmjene propisa na jedan dan te svojom odlukom omogući Vladi FBiH i Vladi TK izvršavanje nabavke opreme za radioterapiju za UKC Tuzla, u uslovno rečeno, skraćenom i hitnom postupku.

Da li je iko s razumijevanjem pročitao zakon?!

Međutim, pravna struka navodi da mogućnost kupovine lineranog akceleratora postoji i u okviru Zakona o javnim nabavkama BiH jer je u pitanju opći interes, shodno stanju u kojem se nalaze pacijenti na pragu umiranja. Tuzlanski advokat Damir Alić se u ovom slučaju poziva na član 111. stav 1. pod tačkom e Zakona o javnim nabavkama BiH.

"Najprostije rečeno, prilikom procedure tendera, odnosno njene obustave zbog izjavljivanja žalbe Uredu za žalbe, ugovorni organ, u ovom slučaju UKC Tuzla, po članu 111. stav 1. pod tačkom e Zakona o javnim nabavkama BiH, zbog nekog posebnog interesa, ima pravo unutar žalbene procedure izjaviti posebno obrazložen specijalni podnesak. Kroz njega obrazlaže nužnost, potrebu i hitnost da se (bez obzira što je izjavljena žalba, obustavljen postupak i što će se sve možda urušiti) izvrši nabavka upravo zbog specijalnog interesa, a to je u ovom slučaju zaustavljanje umiranja ljudi", kaže Alić za Klix.ba.

Damir Alić (Foto: A. K./Klix.ba)
Damir Alić (Foto: A. K./Klix.ba)

On ističe da Ured za žalbe od prijema specijalnog podneska ima rok od pet dana za davanje ili odbijanje dozvole za nastavak nabavke.

"To da li će doći do davanja ili odbijanja dozvole zavisi od UKC-a Tuzla koliko će dobro obrazložiti to da li je smrt važna ili nije. Ne mogu da vjerujem da se do danas niko iz UKC-a Tuzla nije potrudio da iskoristi član 111. stav 1. pod tačkom e Zakona o javnim nabavkama BiH i specijalnim podneskom unutar te žalbene procedure zatraži nastavak nabavke uređaja", dodaje Alić.

Direktor ne zna za tu mogućnost

Na novinarsku opasku da postoji izvjesna mogućnost kupovine uređaja za radioterapiju, vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Šekib Umihanić je kazao da s njom nije upoznat, ali da će informacije o tome proslijediti pravnoj službi.

S druge strane, ukoliko bi Ured za žalbe riješio predmet meritorno, postoji mogućnost da neka od nezadovoljnih strana pokrene upravni spor, koji se u roku od 60 dana mora okončati pred Sudom BiH.

Inače, UKC Tuzla se nalazi u nesvakidašnjem stanju u kojem iz menadžmenta otvoreno priznaju da grupa od 100 pacijenata nema mogućnost liječenja te da ih izvjesno čeka smrt.

Sada se čeka i tužilačka odluka, a kako nam je potvrđeno u toku su provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se pogoduje nekome od dobavljača.