BiH
10

Mostarski napušteni objekti se pretvaraju u deponije smeća

Piše: Željko Miličević
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U Mostaru je sve više napuštenih objekata koji su izloženi propadanju i koji postaju male "deponije" smeća iz kojih se širi nesnosan smrad.

To su uglavnom objekti koji su za vrijeme rata devastirani, a nisu iz kojekakvih razloga obnovljeni, a također ima sve više objekata, pretežno poslovnih prostora, koji su u privatnom vlasništvu, a napušteni su radi lošeg poslovanja ili premještanja poslovnih subjekata na druge lokacije.

Tako, naprimjer, u mostarskom naselju Zgoni, ispred napuštene zgrade tepih centra, gomila se smeće i građevinski otpad.

Stanovnici su podnijeli prijavu Službi za inspekcije i kaznene poslove Grada Mostara, no gradskoj inspekciji su vezane ruke. U razgovoru sa Marinom Čuljak iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara saznali smo da su stanovnici podnijeli zahtjev zbog odlaganje smeća na toj lokaciji, međutim te površine se vode kao privatne i nad njima nadležnost nema komunalni inspektor.

Naime, komunalni inspektor provodi jednu odluku o komunalnom radu po zakonu o komunalnim djelatnostima, međutim taj se zakon najvećim dijelom odnosu na javne površine.

"Ima jedan član zakona koji kaže kako privatne osobe trebaju održavati svoje prostore koji su okrenuti ka javnoj površini, međutim kad idete u detalje, ovo područje nije direktno okrenuto ka javnoj površini". rekla je Čuljak i dodala kako inspekcija može djelovati tek onda kad je nešto precizno definirano.

Što se tiče ovog slučaja inspekciji su vezane ruke i stanovnici ovog naselja mogu samo bespomoćno gledati kako se u neposrednoj blizini njihovih zgrada gomila sve više smeća i građevinskog otpada.

U Mostaru ima dosta privatnih objekata i nekadašnjih pravnih subjekata koji više ne posluju, a čiji su objekti okrenuti ka javnoj površini i također pretvoreni u deponije smeća. U strogom centru grada na lokalitetu Španski trg u krugu od 200 metara ima osam takvih objekata.

Kako smo saznali iz odjela za urbanizam, komunalna inspekcija ne može djelovati jer nije regulisana vlasnička struktura, pa se nema kome uputiti zahtjev za održavanje objekta, a također ni novčana kazna naplatiti.

Osim na lokaciji Španskog trga ovakvih objekata ijma u Šantićevoj i u ulici Bulevar Narodne revolucije. Također dosta napuštenih objekata ima i u Titovoj ulici među kojima se prema svojim gabaritima ističu nekadašnja Robna kuća Razvitak i Robna kuća Nama.

Prema svemu sudeći napušteni objekti u Mostaru nisu ničija briga, ni vlasnika, ni gradske vlasti.