{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Deponija u Mostaru ne reciklira klaonički otpad, leševe uginulih životinja i hemikalije

4.9.2014. u 14:34
6
3
Deponija u Mostaru ne reciklira klaonički otpad, leševe uginulih životinja i hemikalije
6
Novo mostarsko gradsko odlagalište otpada koje je počelo sa radom u ponedjeljak ne reciklira kruti otpad. U takvu vrstu otpada spada stari namještaj, građevinski šut, klaonički otpad, leševi uginulih životinja i hemikalije.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Ovakvu vrstu otpada novo odlagalište JP Deponija odbija primiti jer nemaju adekvatnu opremu za reciklažu.

Automatski se je stvorio problem preduzećima JP Parkovi i JP Komos koji skupljaju otpad po gradu,gdje takvu vrstu otpada deponirati. Na staro odlagalište otpada Uborak odvozili su sve vrste smeća što su prikupili na mostarskim ulicama,ali on je nažalost zatvoren zbog popunjenosti kapaciteta.

Zbog ovog problema oko krutog otpada u Gradskoj upravi su se sastali gradonačelnik Ljubo Bešlić sa predstavnicima JP Deponija,

JP parkovi i sa čelnim ljudima Odjela za privredu,komunalne i inspekcijske usluge. Na sastanku je dogovoreno privremeno riješenje da se ovakva vrsta otpada deponira u blizini gradskog odlagališta na jednoj zemljišnoj parceli površine dva hektara dok se ne riješi problem oko reciklaže ovakve vrste otpada.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.baDirektor JP Deponija Abdurahman Bečirević kaže da novo preduzeće nema osposobljene mašine koje bi mogle reciklirati kruti notpad.

"U našim postrojenjima za reciklažu se može tretirati samo komunalni otpad. Ukoliko bismo pokušali reciklirati drvo ili željezo mašine bi se jednostavno polomile. Takvu vrstu otpada mogu reciklirati samo tvrtke koje su za to osposobljene", kazao je Bečirević.

Stjepan Šaravanja, šef službe za komunalne poslove i okoliš, tvrdi da je Gradska uprava na sastanku oformila radni tim koji će radi sve kako bi se pronašlo trajno riješenje za recikliranje krutog otpada.

"Možemo garantovati građanima da nećemo dopustiti gomilanje smeća po gradskim ulicama. Ubrzano ćemo raditi kako bismo došli do trajnog rješenja", kazao je Šaravanja.

On je još dodao da će radni tim napraviti kampanju da informiše građane kako odlagati kruti otpad i odredit će se vrijeme u sedmici i mjesto gdje građani mogu dovesti prikupljeni kruti otpad.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba
Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Na ovakav se način radi u svim europskim gradovima kazao je Šaravanja. Na naš upit ima li u budžetu dodatnih sredstava za kupnju opreme za reciklažu krutog otpada u Gradskoj upravi nismo dobili odgovor.

Tako ostaje nejasno do kada će Mostar voditi bitku na ovakav privremeni način sa krutim otpadom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: