BiH
7

Mostar: 20 godina traje procedura uklanjanja bespravnog objekta

Piše: Ž. M.
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Odjel za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara počeo je ovih dana sa provedbom odluke o rušenju bespravne gradnje na području grada Mostara.

Nakon što je prije mjesec dana uklonjen objekt bivšeg salona namještaja u ulici Kralja Zvonimira, ovih dana u istoj ulici pedesetak metara dalje krenulo se sa rušenjem niza objekata koji su bili izgrađeni na zelenoj gradskoj površini. Rok koji je urbanističko-građevinski inspektor javno istaknuo na rješenjima, kojim se od vlasnika traži da dostave potvrdu o legalnosti objekta, istekao je u aprilu ove godine.

Budući da većina ovih objekata duže vrijeme nije u funkciji, te da su napušteni i zaključani, inspektori nisu mogli utvrditi legalnost izgradnje i zbog toga je zaključeno da su bespravno sagrađeni i po zakonu ih treba ukloniti.

"Ovi objekti su sagrađeni bez valjane dozvole i skoro dvadeset godina su uzurpirali prostor koji je nekada do rata bio zelena površina", kazao nam je jedan građevinski inspektor u telefonskom razgovoru koji je radi prirode svog posla i nefunkcioniranja pravne države želio ostati anoniman.

"Pogledajte samo šta su gradske vlasti poslije rata uradile od ovoga grada, na svakom koraku u gradu možete naići na neki bespravni objekat. Svaki obični građanin može primijetiti da tom objektu tu nije mjesto jer se nikako ne uklapa u ambijent. Ovo je veći urbicid nego onaj što ga Mostar pretrpio od 1992. do 1995. godine. Ja kao građevinski inspektor i uposlenik gradske institucije sam sasvim razočaran u zakone koji se tiču legalizacije objekata i u samo pravosuđe što na lokalnoj a što na državnoj razini", kazao nam je ovaj građevinski inspektor.

Trenutno stanje u gradu je više nego zamršeno, kako ističe ovaj inspektor. Vlasnici objekata većinom su podnijeli zahtjeve za legalizaciju, a ukoliko nisu odobreni, onda ulaze u pravnu proceduru, što je dugoročan proces. Kao što se vidi i iz ovog primjera, nakon skoro dvadeset godina donesena je odluka da se objekti uklone.

Dodatni problem, kako kaže, leži u činjenici da su neki već imali odobrenje za uzurpiranje gradskog zemljišta, ali njima ga nije dostavio Odjel za urbanizam i građenje, tako da se nije mogao pokrenuti proces uklanjanja.

Zahtjevi za legalizaciju objekata dostavljaju se Odjelu za urbanizam i građenje te tako ulaze u pravnu proceduru, ali se svaki zahtjev radi pojedinačno, pa se ne može generalno donijeti odluka o rušenju cijelog kompleksa. Tako situacija postaje još zamršenija.

"Kad Odjel za urbanizam dostavi dokument da se legalizacija nekog objekta odbila, mi tada krećemo u proceduru izvršenja uklanjanja objekta", istakao je ovaj inspektor.

Na naš upit koje je rješenje da se ubrza proces legalizacije objekata dobili smo odgovor:

"Neophodno je napraviti aviosnimanje kompletnog područja grada Mostara i kad se avionski snimci usporede sa onim katastarskim i gruntovnim gdje su legalni objekti ucrtani i upisani, tek tada ćemo znati pravo stanje poslijeratnog urbicida grada na Neretvi. Tu će biti i objekata koji su napravljeni i prije 50 godina i na aviosnimci će se naći, ali nisu upisani kao objekti jer ih nisu svi ljudi upisivali, iako imaju upotrebnu dozvolu. To ne predstavlja problem jer je lako dokazivo da su objekti legalni. Kad se usporede snimci, građevinski inspektori izlaze na teren i sagledavaju situaciju koji se objekti mogu legalizirati, a koji ne. Također tu i pravosuđe mora ubrzati postupke jer će mnogi vlasnici objekata koje treba ukloniti pokrenuti pravnu proceduru. Kad bi ovo sve funkcioniralo kako treba moje je skromno mišljenje da bi se problem bespravnih objekata u Mostaru riješio u sljedeći sedam godina, što je mnogo bolje nego ovih dvadeset", istakao je građevinski inspektor sa kojim smo razgovarali.