Studenti zbunjeni
10

Mostarski, banjalučki i tuzlanski univerzitet demantuju informaciju o problemu s diplomama u Hrvatskoj

D. Be.
Iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje Republike Hrvatske jučer je saopćeno da diplome iz BiH uskoro neće biti priznate u ovoj zemlji članici EU. Uprkos tome, rektori univerziteta u BiH i resorna Agencije demantuje taj podatak.

U banjalučkom Univerzitetu za Klix.ba su istakli da je akreditacija izvršena 2013. godine kao i upis u Registar visokoškolskih ustanova koji se vodi kod Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH te da Univerzitet ispunjava sve kriterijume.

“Rješenje o akreditaciji Univerziteta u Banjoj Luci, donijela je Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske 15. avgusta 2013 godine. Na ovaj način potvrđen je standard kvaliteta rada Univerziteta shodno standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta u evropskom prostoru visokog obrazovanja (ESG standard) i kriterijumima za akreditaciju visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini”, rečeno je iz Univerziteta u Banjoj Luci.

Ističu da je u toku i proces reakreditacije Univerziteta i akreditacije studijskih programa koji djeluju na fakultetima/akademiji u sastavu Univerziteta.

Elvir Zlomužica, rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru kaže kako je neugodno iznenađen ovim vijestima, te ih dovodi u vezu s reklamiranjem pojedinih visokoškolskih institucija u BiH, čak i sa predizbornom kampanjom.

“Posebno sam iznenađen zbog naših studenata koji dolaze iz Republike Hrvatske jer nije bilo nikakvih najava za nešto takvo. Naš Univerzitet jedan je od 26 ili 27 certificiranih u BiH i spremamo se postupak institucionalne recertifikacije. Do sada naši studenti nisu imali nikakvih problema u Evropi i svijetu. Prije mjesec dana naš diplomirani inžinjer mašinstva dobio je posao u BMW-u, u Minhenu. Sve ovo podsjeća na reklamnu kampanju za upise u jednu našu visokoškolsku instituciju, a povezao bih to i sa predstojećom predizbornom kampanjom”, kazao je Zlomužica.

Sa Univerziteta u Tuzli za Klix.ba je rečeno da rektorica prof. dr. Nermina Hadžigrahić nije upućena u navedene informacije te da najvjerodostojnije podatke ima Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH.

Iz te agencije jučer su saopćili da nije tačna informacija o nemogućnosti nostrifikacije bh. diploma u BiH.

"Priznavanje diploma, odnosno kvalifikacija u oblasti visokog obrazovanja u regionu Evrope je regulisano tzv. Lisabonskom konvencijom i teći će na isti način kao i do sada. Prema tome, dovoditi u vezu navodno nepriznavanje visokoškolskih diploma sa sadašnjim aktivnostima Agencije u okviru njene aplikacije za punopravno članstvo u ENQA-i nema nikakvog smisla i nije tačno. Značajno je napomenuti da neke države u Evropskom prostoru visokog obrazovanja uopšte nemaju agenciju za osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja, ali se, i pored toga, diplome stečene na visokoškolskim ustanovama u tim državama priznaju u Evropskom prostoru visokog obrazovanja", navode iz Agencije.

U današnjem razgovoru za Klix.ba rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Škrijelj je demantovao navode o nepriznavanju diploma u zemljama regiona, kao i ostatku Evrope i svijeta, te naglasio da studenti UNSA neće imati nikakvih problema po ovom pitanju, ali da diplome određenih privatnih Univerziteta neće biti priznate van granica BiH.