|

Mostarska rašomonijada sa predsjednikom Hrvatske

Mostarska rašomonijada sa predsjednikom Hrvatske
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2010. u 23:59
68
komentara
0

dijeljenja
Mostarska rašomonijada sa predsjednikom Hrvatske Jedna posjeta, mnogo verzija
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović boravio je u Mostaru, gdje se susreo sa predstavnicima lokalne, gradske vlasti, predstavnicima visokoškolskih i zdravstvenih ustanova, te, kao šlag na kraju, zvanično s predstavnicima političkih partija koje nose hrvatski demokratski predznak – HDZ-om BiH i HDZ-om 1990, te na radnom ručku sa onima za koje se osnovano sumnja da su dobili naklonost određenog dijela hrvatske glasačke mašinerije u BiH, dužnosnicima Hrvatske stranke prava, Narodne stranke Radom za boljitak i Socijaldemokratske partije BiH.
Jedan čin, čvrsto vjerujemo, sa poštenim i iskrenim nakanama, nažalost, iskorišten je za novu politizaciju. Tako je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, nakon sastanka koji je u četiri oka imao sa Josipovićem, radosno naveo kako je hrvatskom predsjedniku iznio koncept četiri federalne jedinice (tri entičke i distrikt Sarajevo, jedna Hrvatska sa sjedištem u Mostaru, bez zadiranja u Republiku Srpsku, ako je vjerovati dosadašnjim Čovićevim javnim istupima).

"Lično vjerujem da Josipović razumije šta mi zagovaramo i da u tom duhu imamo i podršku", rekao je Čović novinarima nakon sastanka u Mostaru.

"Josipović razumije neophodnost trećeg entiteta"

S druge strane, Josipović se u svom javnom obraćanju nije doticao unutrašnjih pitanja BiH, ali je na pitanje o formiranju federalne jedinice s hrvatskom većinom, Josipović istaknuo kako je Hrvatskoj bitno da se ostvari jednakopravnost Hrvata ponovivši kako je na domaćim predstavnicima u BiH da se dogovore kako će to ostvariti.

"Za Hrvatsku je važna jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH"

Inače, Josipović je nagovijestio kako će uskoro otići u Banju Luku na sastanak sa novim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Nadalje, na radnom ručku sa predstavnicima ostalih političkih partija – Hrvatskom strankom prava, Hrvatskom seljačkom strankom – Novom hrvatskim inicijativom, Lijanovićima i Socijaldemokratima, Josipović se nije izjašnjavao o trećem entitetu, potcrtavajući kako se Hrvatska neće miješati u unutarnje stvari u BiH, a pogotovo ne na način implementacije izbornih rezultata.

Nakon Josipovićeve posjete Mostaru jasno je da postoje različiti pogledi i tumačenja posjete. Prvi je predsjednik HDZ-a Dragan Čović koji javno tvrdi da Josipović podržava njegovu političku platformu. Drugi je predsjednik Hrvatske Josipović koji tvrdi da se Hrvatska ne miješa u unutarnje stvari. Treći su predstavnici manjih hrvatskih stranaka, ali i NSRzB i SDP-a koji imaju, kako reče Josipović, poglede različite od HDZ-a BiH. Gdje je istina?

Prvi problem leži u samom Josipoviću. Nešto što je, opetujemo, dobra namjera, pretvara se u lošu praksu. Umjesto da u skladu sa porukama o dobrosusjedskim odnosima poštuje državne institucije, on je odabrao da sjeda sa predstavnicima pojedinih političkih partija na odvojenim sastancima, i što je najgore, nakon tog sastanka riječi mu se stavljaju u usta koje Ivo Josipović mora potvrditi ili demantirati.

Druga dimenzija leži u činjenici da je Josipović došao u Mostar da posjeti i Univerzitet u Mostaru, gdje ga je dočekalo nekoliko profesora sa objašnjenjem da je neradni dan jer je – bajram!? Dakle, Josipović ili nije znao (a morao je znati) ili je znao, a nije ga bilo briga. S obzirom na sve prethodno rečeno, bit će da u pitanju prva varijanta.

Treće je opet vezano za dobrosusjedske odnose, i najave o, nakon Sarajeva i Mostara, odlaska u Banju Luku. Je li riječ o bilateralnim odnosima? Nezvaničnim posjetama? Zajedničkoj inicijativi? Bez uokvirivanja političke svrhe da posjećuje plemena, Bošnjake, pa Hrvate, pa onda Srbe, bez rešpekta za državne institucije, Josipović se pretvara u svoga istočnog susjeda, Borisa Tadića, koji se nedavno sustavno uključio u predizbornu kampanju jedne političke partije u BiH (Zna se koje, one koja je za treći entitet), pristajući i da svečano otvara Potemkinova sela, tačnije Potemkinove uskotračne pruge i davno, mjesecima prije, završene mostove. Je li Josipovićeva vizija buduće Bosne i Hercegovine kao Libana ili kao normalne države, punopravne članice Evropske unije i NATO-a?

Na koncu, zašto zvanični sastanak sa dvije stranke, a radni ručak sa ostalim? Sve su to pitanja koja Josipovićevu posjetu čine zamršenom. Jer, put do pakla je popločan dobrim namjerama.
Prijavi grešku


Komentari (68)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...