Rupa se zatrpava
738

Mostarka Boška Ćavar pobijedila divlje graditelje u centru grada

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Boška Ćavar (Foto: R. D./Klix.ba)
Nakon nekoliko mjeseci pravne bitke Boške Ćavar, članice Naše stranke, inspekcija je naredila da se rupa u ulici Kneza Domagoja mora zatrpati.

Ovim povodom Naša stranka je pored nelegalnog gradilišta održala konferenciju za medije na kojoj je bilo govora i o drugim lokalnim problemima.

Boška Ćavar kaže da se dvadesetak godina bori protiv različitih nelegalnih graditelja te je podsjetila kako je u septembru prošle godine nastala misteriozna rupa u njenom dvorištu i kako je sve prijavila inspekciji i gradskim vlastima.

"Još uvijek mi je neshvatljivo da se pedeset metara od policije i centrale HDZ-a kopa ovolika rupa, a da niko ne zna ko to radi i šta. Inspekcija je odreagirala na vrijeme, radovi su odmah obustavljeni. Nismo odustali, interesovali smo se, pokrenuli peticiju podrške, da bismo dobili odgovor od gradske inspekcije koja je naredila da se rupa mora zatrpati do 4. aprila", kazala je Ćavar.

Dodala je da postoji drugi dio priče, da su stanari pripremili materijal za tužilaštvo i SIPA-u da se ispita kako je ovaj dio dvorišta i sve oko zgrade prodato.

"Ovo dvorište je nezakonito prodato jer je Nadzorni odbor Sokola ovlastio Ivicu Drežnjaka da ga proda i on je to i učinio. Tu je urađeno mnogo nelagalnih radnji, ali ja očekujem da će se ono opet zazeleniti i da će biti namijenjeno djeci", kazala je Ćavar.

Irma Baralija, članica Gradskog odbora Naše stranke Mostar, kaže da ovakve procese koji traju 20 godina treba nazvati pravim imenom i da je to organizovano nasilje vladajuće elite nad stanovništvom.

"Prvo su nam pokrali fabrike da nemamo gdje raditi pa su nam otimali rijeke da na njima grade minihidroelektrane, ništa nije poduzeto da se zašite šume od divlje sječe i požara pa su sad došli po dvorišta. Ovo je borba svih nas za naš grad i treba stati ukraj ideji da nas se stjera u četiri zida, da se od nas napravi siromašne i potlačene podanike bez političke moći", zaključila je Baralija.

Mia Domazet, potpredsjednica gradske organizacije Naše stranke, upoznala je javnost o problemu u svojoj lokalnoj zajednici koji je vezan za nezbrinjavanje komunalnog otpada.