Javna imovina na udaru
88

Naša stranka u Mostaru održala konferenciju za medije pored misterioznog gradilišta

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Posljednjeg dana predizborne kampanje Naša stranka organizirala je konferenciju za medije pored ogromne rupe koja je u centru Mostara misteriozno nastala posljednjih desetak dana, ispred stana nositeljice liste ove stranke za Državni parlament. Kazano je kako su divlja gradnja i oduzimanje javnih površina gorući problem, ne samo u Mostaru već diljem naše zemlje.

Boška Ćavar, nositeljica liste Naše stranke za Parlamentarnu skupštinu BiH, aktualizirala je problem uništavanja javne imovine i tajkunizaciju zelenih površina, sve kroz primjer dešavanja u svom najbližem okruženju.

"Ovdje u ulici Kneza Domagoja, u ovoj zgradi iza mojih leđa, sam živjela četrdeset godina i danas živim. Tu sam rodila djecu koja su kasnije otišla u bijeli svijet ponajprije zbog ovakvih dešavanja. Prije desetak dana, jedne subote kada i počinju sve nelegalne gradnje, su nas probudili bageri. Vidjeli smo da se nešto događa u parku, kad sam došla kod radnika da se informišem niko mi nije ništa rekao, a ni table nije bilo", izjavila je Ćavar.

Kazala je kako je sve prijavila inspekciji, upoznala gradonačelnika o tome da se na gradskoj imovini nešto kopa. Idućeg dana je došla inspekcija i zatvorila gradilište, ali je Ćavar zahvaljujući medijima informisana da je gradnja obustavljena zbog bespravne gradnje i zauzimanja više površine od dozvoljene.

"Veoma je zanimljivo da je pedeset metara od ovog mjesta na kojem se kopalo zgrada HDZ-a, stranke koja vodi ovaj grad. Na pedeset metara je i policija koja bi isto trebala postaviti pitanje zašto se nešto radi bespravno, bez table i potrebne dokumentacije. Kako je moguće da imovinu građana niko ne štiti, kako se može kopati, a da se ne zna ni ko radi, ni šta radi", izjavila je Boška Ćavar.

Kazala je da će ova vlast nastaviti otimačinu i pljačku dok ih ne zaustavi te da je Naša stranka spremna da uradi sve po tom pitanju.

Nasiha Pozder, potpredsjednica Naše stranke, kazala je kako ovakvih postupaka ima i drugdje po Bosni i Hercegovini.

"Ta bahatost se pokazuje često. Problem bespravne gradnje i odnosa prema prostoru koji se koristi kao politička moneta za potkusurivanje je pitanje koje se treba zaustavljati ne samo na lokalnom nivou, nego mnogo više. Nije ovo samo borba za jednu zelenu površinu", izjavila je Pozder.

Irma Bralija, predsjednica Naše stranke Mostar i kandidatkinja za Skupštinu HNK, ovom prilikom je kazala kako, dok se mažu oči nacionalnom ugroženošću, ugrožena su zapravo djeca ovog grada, djeca koja se nemaju gdje igrati.

"Ako želim odvesti dijete da se igra, moram platiti igraone koje su otvorene po tržnim centrima. Ugroženi su oni koji nemaju novca, oni nemaju ni dvorišta, ni parkova, ni para za igraone", izjavila je Baralija.