|

Mostarci žele kompromis između SDA i HDZ-a

Mostarci žele kompromis između SDA i HDZ-a
11
F
FENA
17.2.2013. u 16:20
47
komentara
11

dijeljenja
Mostarci žele kompromis između SDA i HDZ-a Mostar
Anketa koju je inicirao OHR, a koja je provedena krajem januara ove godine, utvrdila je da velika većina građana Mostara želi da dvije najveće političke stranke u Mostaru postignu kompromis kako bi okončali dugu i štetnu krizu u gradu.
Značajno je da je više od 74 posto ispitanika, uključujući veliku većinu Hrvata i Bošnjaka, reklo kako podržavaju stvaranje multietničkih gradskih područja, kao i multietničkih izbornih jedinica iz kojih bi se biralo Gradsko vijeće, navodi se u današnjem saopćenju iz OHR-a.

Skoro tri četvrtine ispitanika vjeruje da gradska područja trebaju imati stalnu ulogu u administraciji grada.

Upitani trebaju li HDZ BiH i SDA ostati na svojim pozicijama, čak i ako bi to dovelo do kolapsa u gradu, više od 80 posto ispitanika, i Hrvati i Bošnjaci, odgovorili su "ne".

"Ne samo da su građani koji su uzeli učešće u anketi jasno dali podršku pravičnom i razboritom kompromisu – nivo podrške kompromisu bio je približno jednak među sva tri konstitutivna naroda. Poruka je jasna: građani Mostara žele ozbiljne razgovore i razborit dogovor", navodi se u saopćenju.

Inače, partnerska agencija je u razdoblju od 29. do 31. januara 2013. godine ispitala 579 građana Mostara, koji po svom nacionalnom, rodnom, starosnom, obrazovnom te imovinskom statusu, kao i području grada u kojem žive, zastupaju cijeli grad.
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...